Buitenplaats Kasteel Wijlre na tegenslagen op weg omhoog

Kasteel Wijlre © Kasteel Wijlre
Ondanks de tegenslagen bij Kasteel Wijlre heeft scheidend directeur Brigitte Bloksma een goed gevoel over de toekomst. "De weg naar boven is weer ingeslagen."
Ze hebben betere tijden gekend bij Kasteel Wijlre. De afgelopen twee jaar werd de buitenplaats getroffen door achtereenvolgens de coronacrisis, een overstroming en het overlijden van de Heerlense kunstverzamelaar Jo Eyck, grondlegger van buitenplaats Kasteel Wijlre.

'Nationaal gevestigde naam'

Bloksma neemt dit weekend afscheid als directeur van de instelling. Ze heeft dan dik zeven jaar aan het roer gestaan van buitenplaats Kasteel Wijlre. Het kasteel wordt sinds begin jaren '80 bewoond door Jo en Marlies Eyck, die er een grote kunstcollectie opbouwden.
In 2012 werd het beheer daarvan overgenomen door een stichting. Bloksma: "Ik ben echt trots op wat we bereikt hebben hier. Wat eerst een particulier initiatief was, namelijk de collectie van Jo en Marlies op het kasteel, is nu een nationaal gevestigde naam."

'Vertrouwen in toekomst'

Buitenplaats Kasteel Wijlre presenteerde de afgelopen jaren onder meer tentoonstellingen van grote namen als Peter Struycken en Gordon Matta-Clark. Ook talent uit de regio krijgt de kans om er te exposeren. Voor corona kwamen daar jaarlijks zo'n 20.000 tot 25.000 bezoekers op af, vertelt Bloksma.
"We hebben hele moeilijke jaren gehad. Eerst natuurlijk corona, toen kwam het hoogwater vorige zomer. Ons kunstpaviljoen is toen helemaal onder water gelopen. Dat heeft ons keihard geraakt. We zijn nog altijd met het herstel bezig. En toen kregen we ook nog een het overlijden van Jo te verwerken. Gelukkig zijn het Koetshuis en de tuin van het kasteel gewoon weer open en draaien we. Ik heb veel vertrouwen in de toekomst."

Nieuwe uitdaging

Die toekomst ligt voor Bloksma niet in Wijlre. Ze is sinds 1 mei directeur van museum Beelden aan Zee in Den Haag. "Met weemoed in mijn hart ga ik weg bij Kasteel Wijlre. Ik heb bijna alleen maar mooie, goeie herinneringen. Ik ga niet uit onvrede, maar na zeven jaar is het tijd voor een nieuwe uitdaging die op mijn pad is gekomen." Behalve directeur van Beelden aan Zee is Bloksma ook lid van de Raad voor Cultuur, een adviesorgaan van de regering op het gebied van kunst, cultuur en media.
De nieuwe directeur van buitenplaats Kasteel Wijlre is inmiddels al aan de slag. Het is Xander Karskens. HIj was onder meer conservator hedendaagse kunst bij het Frans Hals Museum in Haarlem en artistiek directeur van het Cobra Museum in Amstelveen.