Weertse band tekent bij grootste hardcorepunk boeker

Afbeelding ter illustratie © Bjorn Bogaars
Het Duitse MAD Tourbookings is de grootste Europese boeker voor toonaangevende bands in het hardcore,-metal en punkgenre. Ze hebben onder andere pioniers als Ignite, Hatebreed, D.R.I, Madball en Agnostic Front onder hun hoede. Daar komt ook Hometown Crew uit Weert bij.

Energiek

Hardcorepunk is snelle, harde muziek die het midden houdt tussen punk en metal. Er bestaan in het genre een hoop substromingen. MAD Tourbookings regelt optredens en tours voor 200 bands uit Europa en Amerika die vallen onder verschillende stromingen binnen het genre. Ook zijn ze de organisator van de in de hardcore-wereld bekende 'Persistence Tour.'

Volgende stap

"Het was voor ons de logische volgende stap" zegt Daan Pleunis (27), zanger van de band, over het aangaan van de samenwerking met de Duitse boeker. Hometown Crew bestaat sinds eind 2014 en de afgelopen jaren hebben de vijf bandleden eigenlijk alles zelf geregeld: van shirtverkoop tot shows organiseren en tours regelen langs kleine zaaltjes. "Dat is in het hardcore- en punkgenre normaal", zegt Pleunis. Hij wil dan ook niet al te gewichtig doen over hun stap naar MAD. "Ik vind het wel belangrijk om met beide benen op de grond te blijven." Toch is het voor hem wel heel bijzonder dat zijn band nu bij dezelfde boeker zit als veel van zijn muzikale voorbeelden.
Alle bandleden hebben naast het muzikantenbestaan ook nog een baan. Zo werkt Daan op een zorgafdeling voor mensen met dementie. Drummer Kobus Litjens, met 22 jaar de jongste van de band, is de enige die fulltime bezig is met muziek. Hij rondde ook het conservatorium af.

Nieuwe generatie

Hometown Crew is niet de enige Limburgse hardcoreband die bij MAD zit; Backfire! en Right Direction uit Maastricht en Born From Pain uit Heerlen gingen hen voor. Dat zijn echter bands van een vorige generatie. Hometown Crew is uit Limburg de enige band van zijn generatie die onder contract komt van MAD. Hun muziek neigt meer naar de punkstroming en is vaak melodisch. De shows van de Weertenaren staan erom bekend dat ze zeer energiek zijn. In 2020 kwam hun eerste album 'Nothing Lasts Forever' uit, dat zeer goed werd ontvangen door het hardcorepubliek. Daarnaast werd Litjens door het Maastrichtse Backfire! gevraagd op drums. Een combinatie van factoren leidde er dus toe dat Hometown Crew in het vizier kwam van de boeker.

Zakelijke mallemolen

De jongens moeten nog wel even wennen aan de hele zakelijke mallemolen. "De contracten en zo, dat wordt nu nog allemaal geregeld achter de schermen. En ook van die kleine dingen; sommige bandleden hebben alleen nog een ID-kaart en geen paspoort, dat moet nu allemaal worden geregeld, want zonder paspoort krijg je in Amerika bijvoorbeeld geen werkvergunning. Die hebben we nodig als we een keer daar op tour zouden moeten," zegt Pleunis.
Voorlopig laat de band het nog even allemaal op zich afkomen. De boeker gaat met de band een jaarplanning opstellen. "Ik heb nu niet de illusie dat ik meteen met de grootste band op tour ga." zegt de zanger bescheiden. Toch zit er een kans in dat dat gebeurt. En als dat zo is, dan heeft de vocalist wel een voorkeur; "Ik zou het wel heel gaaf vinden om met Sick Of It All (een toonaangevende hardcorepunkband uit Amerika) te spelen," zegt hij.