Dirigent gescout: 'Binnen twee weken Italiaans geleerd'

Dirigent Samuel Aguirre © Samuel Aguirre
Sinds hij een paar weken geleden gescout werd door een Italiaans artiestenbureau, staat het leven van dirigent Samuel Aguirre (1993) op zijn kop. In Italië liep hij onlangs mee bij twee operaproducties en komende zondag vertrekt hij naar de Nationale Opera van Hongarije.
Het begon allemaal met zijn deelname aan de Internationale dirigentenwedstrijd van de opera in Luik. Hij stuurde een filmpje in van een optreden van het Limburgs Jeugd Symfonie Orkest, waar hij de dirigent van is. Niet veel later kreeg hij via social media bericht van een artiestenbureau uit Italië, met de vraag of hij zou willen samenwerken.

Uitnodiging

“Ik dacht: dit is nep, dit kan niet waar zijn”, vertelt Samuel in het radioprogramma L1 Cultuurcafé. Toch ging hij het gesprek aan en dezelfde dag nog werd hij uitgenodigd om gedurende een week te assisteren bij het Requiem van Verdi, uitgevoerd door het koor en orkest van het Teatro Petruzzelli in de Zuid-Italiaanse stad Bari. Daarna was hij te gast bij het Teatro Mario Del Monaco in Treviso.

Select gezelschap

Samuel: “Het was een hele aparte ervaring. Tot het moment dat ik landde, twijfelde ik of het wel echt was. Ik werd opgepikt door een chauffeur en toen begon een soort droom: werken in een mooi theater met een fantastisch koor en orkest, en een geweldige dirigent.” Tegelijkertijd is de druk op zijn schouders enorm. Het artiestenbureau - waarvan hij de naam niet mag noemen, zo staat in zijn contract - werkt met een select gezelschap van dirigenten die met de grote operaorkesten in Europa werken; van de Wiener Staatsoper tot het Teatro alla Scala in Milaan.
“Dit zijn mensen die heel veel ingangen hebben en het werk op het hoogste niveau uitvoeren. Het is een hele grote eer en een hele unieke situatie dat ik plotseling een beetje tussen hen mag staan. Het is ook een enorme verantwoordelijkheid.” Zo moest hij zich binnen twee weken de Italiaanse taal eigen maken, wat hem lukte met behulp van een podcast. En dat terwijl het operarepertoire ook nog relatief nieuw voor hem is.

Doel

“Het is bijna onmogelijk om zoveel informatie in zo’n korte tijd in je hoofd op te slaan", zegt Samuel. “Maar het is mijn grootste droom en ik doe gewoon mijn best. Ik spreek natuurlijk niet perfect Italiaans en ik ken de muziek niet tot de laatste noot. Maar zo’n uitdaging brengt je toch wel op de toppen van je kunnen. Dat komt doordat je onderweg bent naar je droom, naar je ultieme doel.”
Zijn dagen vult hij met studeren. Komende week werkt hij als dirigent-assistent bij de Nationale Opera van Hongarije. Hoe de toekomst eruit ziet, is nog onbekend. “Het blijft elke dag afhankelijk van hoe ik kan presteren en leren. Als ik het goed doe, worden er steeds meer deuren geopend. En anders lig je er snel uit. Zo hard is deze wereld ook. Dus ik blijf op het puntje van mijn stoel om te zorgen dat ik steeds verder kom en steeds weer voor zo’n grote partituur, voor zo’n grote muziek mag staan.”

Van Colombia naar Limburg

Het verhaal van Samuel Aguirre is sowieso bijzonder. Als Colombiaanse jongen droomde hij ervan om naar Europa te gaan. Tijdens het Wereld Muziek Concours in 2013 kwam hij voor het eerst naar Limburg. Een jaar later keerde hij terug om hobo en directie - bij wijze van uitzondering mocht hij een dubbelstudie volgen - te studeren aan het conservatorium van Maastricht. Gedurende die periode werd hij opgevangen door de familie Spapens uit Eygelshoven.
Samuel: “Dingen die ik meemaak, gebeuren alleen in sprookjes. Mensen die mij iets gunnen, mij een kans geven, ik denk omdat ze denk ik zien dat ik iemand ben die heel hard werkt en honderdvijftig procent wil geven.”