Acht eeuwen oud wonder gevierd in Meerssen

Afbeelding ter illustratie
Al acht eeuwen lang wordt het verhaal over een wonderbaarlijke gebeurtenis herdacht in Meerssen. Tijdens het zogenoemde Octaaf van Meerssen komen pelgrims uit de omgeving naar de basiliek om het bloedwonder van 1222 te herdenken.
In dat jaar zou het bloedwonder hebben plaatsgevonden. Een monnik die de mis aan het opdragen was ontdekte dat hij water en wijn was vergeten. Hij hoorde een stem van boven die hem aanspoorde om gewoon door te gaan en het onvoorstelbare gebeurde: tijdens het breken van de hostie vloeide er water en wijn uit het brood. Sinds die tijd wordt het bloedwonder van Meerssen herdacht en komen gelovigen bidden in de basiliek van het Heilig Sacrament.

Theologisch dispuut

Historicus Frank Hovens weet dat de gebeurtenis in 1222 al door een tijdgenoot is opgetekend. Opvallend was dat het bloedwonder de katholiek kerk toen goed van pas kwam. Hovens: "Er werd een theologische discussie gevoerd over de vraag of een priester tijdens de mis alleen het brood moest zegenen of dat hij ook de wijn de zegen moest geven. Met het bloedwonder van Meerssen werd bewezen dat het bloed van Christus ook al in de hostie zit. Een aparte wijnzegening was dus niet meer nodig."

Nog een tweede wonder

Het bloedwonder zorgde eeuwenlang voor een grote toestroom van pelgrims naar Meerssen. In de 19e eeuw werd er nog een wonder 'ontdekt' dat 1465 gedateerd wordt. Hovens: "Dat is het zogenoemde brandwonder. Een boer uit het gehucht Raar zag dat de kerk in brand stond. Hij bedacht zich niet rende de kerk in om de hosties te redden. Hij kwam ongeschonden naar buiten en verklaarde dat doordat hij hulp van engelen zou hebben gekregen. Teruggekomen op zijn land zag hij dat de akker bewerkt was door engelen." Hovens kan overigens in geen enkel document terugvinden dat er in 1465 een brand in de kerk van Meerssen is geweest. "Wel in 1368 dus honderd jaar eerder is er brand geweest. Dus als je het brandwonder aan een jaar wil koppelen is dat logischer."

Processie

Deze week is het dus 800 jaar geleden dat het eerste wonder - het bloedwonder - zou hebben plaatsgevonden. Dat wordt zondag gevierd met een sacramentsprocessie, uiteraard vanuit de basiliek van Meerssen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!