Museum Van Bommel Van Dam wint designprijs

Afbeelding ter illustratie © Museum van Bommel van Dam en BiermanHenket architecten
Museum Van Bommel Van Dam is zaterdag in de prijzen gevallen bij de European Design Awards. Het museum krijgt de prijs voor de vernieuwde huisstijl, ontworpen door het Venlose bureau Luidspreker.
Van Bommel Van Dam opende in september 2021 zijn deuren op een nieuwe locatie: het voormalige postkantoor aan de Keulsepoort in Venlo.

Enveloppen

Bij de ingebruikname van de nieuwe locatie werd een nieuwe huisstijl gepresenteerd. Modern design maar een duidelijke verwijzing naar de oude functie van het gebouw. Zo hebben de vloeren in het gebouw een motief dat aan enveloppen doet denken, net als het dak. En het logo van het museum heeft kartelrandjes, zoals we die kennen van een postzegel.

Geschiedenis

Twan Beurskens is mede-eigenaar van Luidspreker, het ontwerpbureau dat de huisstijl maakte: "Het Venlose postkantoor zit vol geschiedenis, de geschiedenis van ons vak: communicatie. In de nieuwe huisstijl voor het museum hebben we als Luidspreker deze geschiedenis verbonden met het nu. In samenwerking met het museum zijn we erin geslaagd een uitgesproken, moderne en herkenbare stijl neer te zetten.”

Prijs

De vernieuwde huisstijl van Van Bommel Van Dam viel zaterdag in de prijzen tijdens het European Design Festival in de Estlandse hoofdstad Talinn. Het museum won in de categorie ‘Printed Identity Applications’.
Van Bommel Van Dam was een aantal jaren dicht omdat het oude gebouw in het Julianapark niet meer voldeed. De verbouwing en renovatie van de nieuwe locatie liep vertraging op, onder meer door corona. Van Bommel Van Dam is sinds september 2021 weer open.