'Retegrappige' Venlonaar wint Leids Cabaret Festival

Cabaretier Stefan Hendrikx, winnaar van het Leids Cabaret Festival © Istock/Omroep Venlo
Stefan Hendrikx uit Venlo is de winnaar van de 43e editie van het Leids Cabaret Festival. Hij kreeg de juryprijs voor zijn optreden zaterdagavond.
"Als Stefan Hendrikx opkomt zie je meteen dat we te maken hebben met een allround performer", meldt de vakjury in het juryrapport. "Door Stefan worden we allemaal uitgedaagd om onze grenzen te verleggen. Hij is retegrappig."

Concurrentie

De finale vond plaats in de Leidse Schouwburg. Daar nam Hendrikx het op tegen Celine Schrama en Piet van Eeghen. Eeghen mocht de publieksprijs in ontvangst nemen en Schrama de studentenprijs. Voor de eerste keer in de geschiedenis van het festival hebben alle drie de finalisten een prijs ontvangen. De finalisten doen de finaleavond op 25 juni één keer over in de Leidse Schouwburg.

Voorland

De competitie is in 2021 komen te vervallen vanwege het coronavirus. Lisa Ostermann won in 2020. Zij vergaarde zowel de vakjuryprijs, als de publieksprijs en de studentenprijs met het programma Wat de ander wil horen. Het evenement werd in 1978 voor het eerst georganiseerd. Sindsdien heeft het Leids Cabaret Festival talloze topcabaretiers voortgebracht, onder wie Najib Amhali, Paulien Cornelisse, Dolf Jansen en Sanne Wallis de Vries.