Kerkraadse musicalster trots op 'rol der rollen'

Musicalster Milan van Waardenburg speelt de hoofdrol in Les Misérables. © ANP
Het begon bij dansen en zingen met zijn oma. Volgend jaar wordt zijn droom werkelijkheid: Milan van Waardenburg werd gekozen om de rol van Jean Valjean te spelen in de musical Les Misérables.
"Toen ik het telefoontje kreeg dat ik het was geworden, was dat een paar minuten voordat ik op moest in een andere theaterproductie, het was daarna echt heel lastig om nog te spelen met dat in mijn achterhoofd!" vertelt Milan vanuit Hamburg, waar hij sinds een aantal jaar woont.

Kerkraads volkstheater

Het had even tijd nodig om te laten bezinken dat hij echt 'de rol der rollen' mag gaan spelen in Les Misérables volgend jaar. Al vanaf kinds af aan keek Van Waardenburg op naar rollen als die van Jean Valjean in Les Misérabes. Het begon allemaal met zijn oma, die zelf in het Kerkraads volkstheater speelde. "Een dag per week ging ik naar mijn oma, ze paste dan op me. Dan gingen we altijd dansen op muziek en zingen", vertelt hij. Op een gegeven moment opperde zijn grootmoeder bij zijn ouders om Milan ook op toneel te zetten, en zo geschiedde. Vanaf zijn zevende zat de latente musicalster bij kindertheatervereniging Kiek in Kerkrade. Maar al op zijn elfde had hij een rol te pakken in Kunt U mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer?.

Zware tijd

Naast zijn middelbare schoolperiode bleef Milan gepassioneerd bezig met theater. "Er was toen geen speciaal programma ofzo", vertelt hij. "Maar wat ik wel deed, en achteraf gezien was dat eigenlijk best zwaar, was naast mijn middelbare school doordeweeks in het weekend afreizen naar bijvoorbeeld de weekendtoneelschool in Zoetermeer. En dat zes jaar lang." Het was zijn eigen initiatief, zo vertelt de nu 28-jarige zanger. "Mijn ouders hebben me nooit gepushed, ze hebben zelf ook helemaal geen achtergrond in de musicalwereld of iets dergelijks."

Duitsland

Die zes zware jaren legden hem geen windeieren. Na zijn middelbare school ging hij naar het conservatorium in Tilburg en speelde in grote producties zoals de musical Rent. Hij studeerde vervroegd af, omdat hij in Duitsland auditie had gedaan bij de musical Tanz der Vampire. Tot zijn eigen verbazing werd hij aangenomen. Hij verhuisde naar Duitsland en woont daar sindsdien ook. "Hier is er heel veel werk te vinden in de musicalwereld, ook omdat het gewoon een groter land is. Heel veel zangers en acteurs verhuizen daarom naar Duitsand."

Geheim

Maar vorig jaar werd hij dus gebeld door de Nederlandse theaterproducent Hans Cornelissen, die Milan uitnodigde om mee te doen aan de auditierondes. "Dat was toen allemaal nog heel geheim, want als je naar buiten brengt dat er audities zijn, moet je ook naar buiten brengen dat er een nieuwe productie gaat komen, dat kon toen niet", vertelt de zanger.

Anders dan anders

Negen auditierondes verder bleek het dus prijs voor de Kerkradenaar. "Hoe verder ik kwam, hoe feller ik mijn tanden erin heb gezet. Wat dat betreft merkte ik wel dat deze auditieprocedure anders was dan anders. Ik wilde die rol echt heel graag hebben. En je hebt dan al zoveel geinvesteerd, dan hangt er ook steeds meer vanaf. Ik realiseer me dat ik wel heel jong ben, maar ik geloof er ook in dat als dingen gebeuren, het er ook de tijd voor is."

Ingrijpend voor priveleven

En die tijd wordt flink aanpoten, zo vertelt Milan. "Je hebt rollen die minder en rollen die meer ingrijpend zijn voor je privéleven." Voor de rol moet de zanger namelijk veel doen, maar ook veel laten. "Het betekent zes tot zeven keer per week spelen. In die rol sta je zo'n tachtig procent van de tijd op het podium en het is doorgecomponeerd, wat betekent dat alles moet worden gezongen. Dan heb je nog repetities en je moet ook fit blijven. Dus zorgen voor genoeg slaap, ook nog sporten en natuurlijk gezond eten. En dan overdag zo weinig mogelijk praten om stem te sparen", vertelt de zanger.
Het sociale leven komt dan ook een jaar op een laag pitje te staan. Maar het is het hem allemaal waard. "Dit is een van de mooiste mannenrollen die er bestaan, een klassieker!" zegt de Kerkradenaar. Of er nog een hoger doel dan dat te behalen is in zijn theatercarrière, weet hij niet. "Maar er komen daarna vast weer nieuwe dromen. Eerst maar eens volgend jaar!"

Populairse musical ter wereld

Op het Londense West End speelt Les Misérables sinds 1985 en is daarmee de langstlopende musical in het Verenigd Koninkrijk. Op Broadway in New York was het één van de meest succesvolle musicals ooit met acht Tony Awards. Ook in ons land is de musical zeer geliefd. Afgelopen september werden de nummers Breng hem thuis en Nog één dag tijdens de Uitmarkt 2021 door het Nederlands publiek in de top 10 gestemd binnen de categorie Favoriete musicalsong allertijden.
De productie is volgend jaar april 13 keer te zien in het Theater aan het Vrijthof, zo maakte het theater maandag bekend. Milan van Waardenburg is zaterdag live te gast in het radioprogramma L1 Cultuurcafé.