Valkenburg zet in op architect Pierre Cuypers

Afbeelding ter illustratie © Gemeente Roermond / Cuypershuis
Architect Pierre Cuypers is vooral bekend van de gebouwen die hij ontwierp in zijn geboorteplaats Roermond en in Amsterdam, zoals het Centraal Station en het Rijksmuseum. Nu wil ook Valkenburg zich nadrukkelijker profileren als Cuypersstadje.
In Valkenburg staan namelijk ook een paar gebouwen van zijn hand.

Woonplaats

Cuypers woonde ook een tijdje in het Geulstadje. De Kunst- en Cultuurraad heeft nu alle door hem ontworpen gebouwen in Valkenburg voorzien van bordjes met een QR-code, waarmee je meer informatie over het betreffende Cuypersgebouw kunt krijgen.
Dit zijn de QR-codes die aan de gebouwen hangen © L1
Valkenburg wil zich daarmee nadrukkelijker profileren als Cuypersstadje, zegt Miel Schreurs van de Kunst- en Cultuurraad. "Die QR-codes zijn eigenlijk het sluitstuk van het hele Cuypersproject. Museum Valkenburg in de Grote Straat is ook ontworpen door Cuypers, zij houden zich ook veel met zijn nalatenschap bezig", zegt Schreurs. "Er bestaat al een aantal jaren een Cuyperswandeling, lang alle Cuypersgebouwen. En daar horen natuurlijk die bordjes met QR-codes bij. Alleen door corona is het uitreiken en ophangen van die bordjes drie of vier keer uitgesteld, maar sinds deze maand hangen ze allemaal. En de Aw Kirk krijgt er nog eentje extra binnenkort, want dat gebouw heeft twee ingangen. En de pastoor wilde graag voor iedere ingang één bordje."

Theater

In Valkenburg ontwierp Cuypers onder meer de Nicolaas en Barbarakerk, het openluchttheater, kasteel Schaloen en parkhotel Valkenburg. De volledige lijst is hier te vinden.
Behalve die website is er dus ook een speciale Pierre Cuypers-wandelroute in Valkenburg. Architect Pierre Cuypers (1827-1921) was Rijksbouwmeester. Hij woonde en werkte vooral vanuit Roermond. Zijn woonhuis en atelier zijn tegenwoordig een museum, het Cuypershuis.