Spektakelmusical Dagboek van een Herdershond in première

Afbeelding ter illustratie © Toneelgroep Maastricht
Zeven jaar geleden ontstond het idee, zondag is het eindelijk zover. De musicalversie van de hitserie Dagboek van een Herdershond gaat in première.
De teller van het aantal verkochte kaarten staat inmiddels op ruim 45.000, nog voordat de voorstelling in premiere is gegaan.

Grootste ooit in Limburg

Het is daarmee de grootste theaterproductie ooit in Limburg. Het idee voor de musical ontstond toen regisseur Servé Hermans van Toneelgroep Maastricht en theaterproducent Albert Verlinde beide een fascinatie voor de KRO-serie van eind jaren '70 bleken te hebben. Verlinde: "Ik ben opgegroeid in Limburg, ik heb in Susteren en in Heerlerheide gewoond. Toen ik tientallen jaren later weer in Maastricht kwam wonen vroeg ik me af: Waar zijn de herinneringen aan het mijnleven hier in Limburg? Alles is weggehaald. Maar er is één verhaal dat iedereen kent, namelijk Dagboek van een Herdershond. Wat als we dat nou als musical gaan maken? Dan kunnen we het verhaal vertellen van een provincie waar 100 jaar geleden de mijnen kwamen, die voorspoed maar ook een hoop ellende brachten, en die 50 jaar later weer verdwenen waren."

Vorige eeuw

De oorspronkelijke serie Dagboek van een Herdershond telt twee seizoenen van in totaal 16 afleveringen. De serie liep van 1978 tot 1980 bij de KRO. Dagboek van een Herdershond beschrijft de lotgevallen van kapelaan Erik Odekerke, die als buitenstaander zijn opwachting maakt in een Zuid-Limburgs dorpje. De serie speelt aan het begin van de 20ste eeuw toen de mijnen in Limburg opgestart werden en de pastoor, de notaris en de herenboer nog de belangrijkste figuren in het dorp waren. Regisseur Servé Hermans: "Dagboek van een Herdershond gaat over de geschiedenis, onze geschiedenis, de geschiedenis van Limburg. We hebben die tijd zélf niet meegemaakt. Dat rijke, roomse leven dat onder druk komt te staan, de opkomst van de mijnen, maar die geschiedenis zit wel in ons. En dat verhaal willen we graag vertellen.''

Harmoniën en fanfares

"Met zijn tweeën dachten we, we gaan er gewoon een heel grote musical van maken", zegt Verlinde. "Met 75 man, in een popuptheater in het MECC. En zo hebben we het gedaan." In het MECC is iedere avond plek voor 1800 toeschouwers. Er zijn 78 voorstellingen gepland. Er doet een paard mee aan het spektakel en in totaal maken 16 harmonieën en fanfares hun opwachting de komende maanden, om te figureren in de musical. De cast bestaat voor een behoorlijk gedeelte uit Limburgers. Zo spelen Anne-Mieke Ruyten uit Venray en Susan Seegers uit Roermond mee. En de hoofdrol van kapelaan Odekerke is voor Joes Brauers uit Bocholtz: "Ik vind het spannend. En ik lijk een klein beetje op Erik Odekerke. Ik vind het mooi hoe iemand ambitieus kan zijn en ook introvert ergens, maar toch deel wil uitmaken van een groep. Dat zijn verhalen die voor iedereen wel ergens raakvlakken hebben. Ik herken me er wel in."
De musical gaat zondagmiddag om 16:00 uur in première. Vanaf 15:00 uur worden de eerste gasten verwacht op de rode loper bij het MECC. Onder meer de Vlaamse acteur Jo de Meyere die de rol van Erik Odekerke speelde in tv-serie Dagboek van een Herdershond is daarbij aanwezig.
L1 maakt een registratie van de gala-premiere. Die wordt uitgezonden om 18:30 uur en herhaald om 23:00 uur op L1 TV.