Vlogger gevaarlijkste plekken op aarde maakt kans op prijs

Bob Thissen op een oude spaceshuttle in Kazachstan © Bob Thissen
Urban Explorer Bob Thissen uit Born verkent verlaten en verboden locaties over de hele wereld. Hij legt alles vast op beeld en komt vaak in gevaarlijke situaties terecht. Tot arrestaties op militaire basissen aan toe. Thissen maakt door zijn video's nu kans op een reisvlogprijs van 30.000 euro.
Of hij gaat winnen, vindt hij zelf lastig in te schatten. Want wie de meeste stemmen krijgt, wint. "De meeste andere grote reisvloggers hebben meer bereik. Maar wat ik doe is wel een stuk extremer."

Spionage

Vervolgens somt hij een lijst op van gevaarlijke trips waarbij het telkens maar net goed ging: over beveiligde oude militaire basissen die hij stiekem betrad met de kans beschoten te worden. Ook zat hij dagenlang vast in Oekraïne omdat ze hem verdachten van spionage. "En in Fukushima Japan, daar was ik ook. Of ik wel eens bang ben? Nee, dat niet. Ik zoek altijd nieuwe grenzen op, ook al weet ik zeker dat het een keer fout gaat. Maar ik doe alles met beleid."
De tekst gaat verder onder de foto's

20 jaar ervaring

Thissen heeft in zijn 20 jaar Urban Exploring bijna de hele wereld gezien. "Zelfs landen die niet eens officieel op de wereldkaart staan." Zijn videobibliotheek is enorm, maar niet alles staat op het internet. "Een aantal video's staan bewust offline. Ik weet zeker dat ik anders door die beelden in de problemen kom."

Spaceshuttle

Maar de avonturier benadrukt dat niet alles om de spanning en adrenaline draait. De estethiek van verlaten locaties met een historisch verhaal boeien hem enorm. "Dat vind ik echt fantastisch. Het is ook een stukje documentatie van de geschiedenis die er zich heeft afgespeeld. Mijn mooiste trip blijft het verlaten Russische ruimtestation in Kazachstan. Daar stond ik op een oude spaceshuttle."

Oekraïne

Zijn volgende trip? "Eigenlijk zou ik naar Oekraïne en Rusland gaan om oude bunkers te ontdekken. Maar in de plaats ga ik maandag naar Peru. Eigenlijk als reguliere vakantie, maar ik neem onderweg nog wat verlaten plekken mee denk ik."
Tot en met maandag kan er gestemd worden.
Bekijk hier een compilatie: