Lucas & Steve: 'Zouden graag samenwerken met Justin Bieber'

© Instagram / Lucas & Steve
Draaien op mainstage Tomorrowland, nominaties voor zowel een MTV-award als een Edison en een dubbele platinaplaat: de Maastrichtse dj's Lucas & Steve persten alles uit het jaar 2017.
Hoewel menig artiest aan het einde van een carrière blij zou zijn met een vergelijkbare erelijst, wil het talentvolle tweetal veel meer. "We hebben nog vier, vijf jaar nodig."

Moeilijk te bevatten
Lucas de Wert (27) vindt het nog steeds moeilijk te bevatten wat er dit jaar is gebeurd. "Want de jaren hiervoor hebben we minstens zo hard gewerkt, dus je kunt aan het begin van een jaar niet vermoeden dat dit het resultaat zou zijn", vertelt hij.

Gouden randje
Kiezen tussen al die hoogtepunten kunnen de heren niet. Dat is ook moeilijk, want praktisch alles veranderde in goud. De MTV-award ging weliswaar naar Lil' Kleine, maar het verschil in stemmen was niet groot. "En het winnen van een Edison is nog iets meer een compliment, omdat je wordt beoordeeld door mensen die er misschien nog wel meer verstand van hebben dan jijzelf", zegt Lucas.

Jarenplan
Ondertussen staat de blik op de toekomst. "We willen dit merk helemaal uitbouwen. Dat mensen naar onze show komen en zeggen: 'Jezus, wat heb ik vanavond gezien, joh.' Dat kost veel werk en tijd, zoiets heeft nog zeker vier, vijf jaar nodig. En ondertussen gaan we lekker muziek maken", legt Steven Jansen (25) uit.
Azië tot Amerika
Bij dat uitbouwen horen trips naar plekken over de hele wereld. De Maastrichtse mannen vliegen van Azië tot Amerika voor shows. "We hebben alleen nog nooit in Afrika gedraaid, maar dat staat wel op ons lijstje", zegt Steven met een glimlach. "We willen uiteindelijk net zo groot worden als bijvoorbeeld een Calvin Harris of Avicii."

Wensenlijstje
Die laatste staat ook op het wensenlijstje van het duo. "Als we vrij mogen kiezen, dan zouden we wel met hem willen samenwerken", vertelt Lucas. "Justin Bieber en Major Lazer staan ook op dat lijstje. En een Nederlandse samenwerking met bijvoorbeeld een Boef of een Lil' Kleine zou ik ook gaaf vinden. We sluiten niets uit."
© Instagram / Lucas & Steve
Draaien in de kroeg
Hoe anders was dat vroeger, zo'n zeven jaar geleden, toen de jongens nog blij waren dat ze überhaupt ergens konden draaien. "We waren twee solo dj's, maar draaiden toch regelmatig samen in plaatselijke cafés. Toen dj Tuur, de huis-dj van café Van Bommel in Maastricht, een keer niet kon draaien, heeft hij ons voorgesteld als alternatief. Daar is het eigenlijk begonnen", herinnert Lucas zich.

Vaste prik
Het duurde vervolgens niet lang voordat de mannen werden opgepikt. Lucas & Steve in de Van Bommel werd vaste prik en in de studio werd er gebouwd aan eigen materiaal. Platenlabel Spinnin' pikte het tweetal op en plots vonden de Maastrichtenaren zichzelf terug op de grotere podia van Europa. Na twee kneiters van zomerhits (Summer on You en Up Till Dawn) zijn de twee definitief een begrip in de muziek.

Nog geen album

Nu lijkt er geen weg meer terug voor de twintigers. "Iedereen verwacht nu een nieuwe 'Up Till Dawn' of 'Summer on You' van ons", zegt Lucas. "De lat komt steeds hoger te liggen. Soms denken we: 'Dit is een goede plaat!' En dan zegt ons team: 'Wel aardig, maar geen hit.' Dat vinden we wel fijn." Steven knikt. "Wij zijn nog niet groot genoeg voor een album, zoals Avicii dat wel is. Alles dat hij maakt, is top. Ik wil niet dat wij vijf aardige platen uitbrengen op een album, terwijl we ook één vette hit kunnen scoren."