André Rieu (68): 'Jullie zijn voorlopig niet van me af'

© André Rieu
Al 30 jaar bestaat zijn orkest, hij reist de hele wereld over en zelfs in zijn eigen stad staat hij op het podium met wereldsterren. We hebben het natuurlijk over niemand minder dan André Rieu.
Om het jaar feestelijk af te sluiten, blikt de violist met 1Limburg terug op 2017.

Rieuhof
Grootse optredens in Amerika, de 'Rieuhof'-concerten in Maastricht en het 30-jarig bestaan van zijn Johann Strauss Orkest. 2017 was een mooi jaar voor Rieu. Maar dit prachtige jaar afsluiten doet hij met zijn geliefde vrouw, kinderen en kleinkinderen.

"Aangezien ik het hele jaar onderweg ben met mijn grote familie, zo noem ik mijn orkest ook vaak – we delen immers heel veel met elkaar, vind ik het fijn om deze tijd van het jaar met mijn kleine familie door te brengen. Nou ja, klein... Ik ben inmiddels vijfvoudig grootvader en daar ben ik ongelooflijk trots op!"
© André Rieu

1987

Het kan niet anders dat één van de hoogtepunten van Rieu het 30-jarig bestaan van zijn Johann Strauss Orkest is. "In 1987 richtte ik dit orkest op, bestaande uit slechts twaalf jonge muzikanten, een aantal nog maar net afgestudeerd aan het conservatorium. Inmiddels staan er meer dan zestig mensen op het podium, van wie er enkele al vanaf dat prille begin bij zijn. Die eindeloze loyaliteit aan mij en vooral het geloof in de kracht van de muziek, die we ten gehore brengen, roert mij enorm en maakt dat ik enorm trots op al die mensen ben", zo vertelt Rieu enthousiast.

David Vrijthoff

Ondanks dat André met zijn 68 jaar al de pensioenleeftijd is gepasseerd, reist hij nog steeds met heel veel plezier de wereld over met zijn orkest. Toch blijft de thuisbasis voor Rieu ieder jaar voor mooie herinneringen zorgen.

"Eigenlijk is elk concert weer een prachtige ervaring, ieder land heeft weer zijn charmes. Terugdenkend aan de concerten in Maastricht bijvoorbeeld, was het fantastisch om op te treden met David Hasselhoff die we voor de gelegenheid natuurlijk David Vrijthoff hadden genoemd. Jammer genoeg viel het laatste concert deels in het water en zo zie je maar; zelfs de hemel boven Maastricht weent bittere tranen, wanneer ze weer voor een jaar afscheid van ons moet nemen."
© André Rieu

Noodgedwongen afzeggen

Naast de regen in Maastricht, had Rieu nog wel een teleurstelling te verwerken. "Het noodgedwongen afzeggen van onze concerten in Mexico. Natuurgeweld is vreselijk en het is overmacht, tegen zoiets is niets opgewassen. Gelukkig kunnen we deze reeks uitvoeringen komend voorjaar inhalen en dan reizen we ook voor de eerste keer naar Israël, super spannend!"

Israël

Ook 2018 belooft veel goeds te brengen. "Een mooi nieuwjaarsconcert in de Ziggo Dome in Amsterdam, maar ook concerten in Duitsland, Denemarken, Polen, Israël en in het najaar Argentinië en Australië. En niet te vergeten onze 'thuiswedstrijd'; komende juli staan we maar liefst twaalf keer op het Vrijthof. Daar verheug ik me uiteraard ook weer enorm op!"
© André Rieu

Grootmoeder

Rustiger aan doen staat niet hoog op het lijstje van de Maastrichtenaar. Aan stoppen denkt de violist nog lang niet. "Ik hoop dat het me nog lang gegeven moge zijn om in goede gezondheid mensen blij te maken met mijn muziek, want dat is wat ik het liefste doe. Ik word zo gelukkig als ik al die blije gezichten zie; dan weet ik en dan voel ik, dat ik het juiste beroep heb gekozen. En tsja... Aangezien mijn grootmoeder haast 102 jaar is geworden, zijn jullie voorlopig nog niet van me af, haha!"