Legendarische sprong Eddie Vedder: 'Mooiste moment ooit'

© Printscreen YouTube
Het is vrijdagavond eindelijk zover. Exact 26 jaar na de legendarische sprong staat Eddie Vedder weer op het podium van Pinkpop. Nico Kok maakte de sprong destijds van héél dichtbij mee.
"Dat was het mooiste festivalmoment ooit", zegt de 64-jarige man uit Wateringen.

Beveiliger

Kok was in 1992 als beveiliger werkzaam op het festival in Landgraaf. Hij stond voor het podium toen Eddie Vedder en consorten de mainstage bestormden voor hun legendarische optreden. "Ze waren in de tijd nog helemaal niet zo bekend", zegt Kok. "Na die sprong was dat wel anders. Toen wist iedereen wie Pearl Jam was."

Camerakraan

De Zuid-Hollander stond vanwege zijn werk het leeuwendeel van het optreden met zijn rug naar het podium. Totdat door de band het nummer Porch werd ingezet. Middenin het nummer ging de frontman voor de camerakraan staan. "Hij gebaarde dat hij dichterbij moest komen. De cameraman die op dat ding zat, riep ons meteen. We wisten eigenlijk niet goed wat hij wilde", blikt Kok terug. "Toen we eenmaal snapten dat Eddie Vedder op die kraan wilde klimmen, viel bij ons het kwartje. Met man en macht zijn we aan dat ding gaan hangen om tegenwicht te bieden. Anders was alles omver gedonderd. Dus ja, eigenlijk hebben wij die sprong gered."

Sprong

Eenmaal op het hoogste punt sprong de zanger in de het publiek. "Dat was fantastisch om te zien. Ongelooflijk. Iedereen ging helemaal uit zijn dak. We hebben die Vedder daarna weer het podium op moeten trekken", zegt Kok. "Maar dat was écht het mooiste festivalmoment ooit."

Roskilde

De sprong van de charismatische frontman van de band uit Seattle is voor Kok hét mooiste festivalmoment aller tijden. Toch bewaart hij ook minder mooie herinneringen aan Pearl Jam. "Ja, ik was er ook bij in Roskilde", verzucht hij. In 2000 kwamen negen mensen om het leven tijdens een optreden van de band op het Deense festival. "Daar was ik ook aan het werk. Het was er zo druk dat bezoekers bekneld raakten. Het is natuurlijk tragisch dat daar mensen zijn overleden. Dat blijft je altijd bij", zegt hij emotioneel.

Pensioen

Kok weet dat dit bijna het einde van Pearl Jam betekende. "De band kreeg de schuld in de schoenen geschoven. Gelukkig is dit later teruggenomen", zegt hij. "De band trok het zich wel enorm aan. Ze hebben er zelfs aan gedacht om te stoppen."

Nog een sprong?

Gelukkig voor de muziekliefhebber ging zijn favoriete band niet met pensioen. Kok is er dit jaar weer bij om Pearl Jam aan het werk te zien. "Ik heb er enorm veel zin in. Ik denk overigens niet dat hij dit jaar weer zo'n sprong waagt. Vroeger mocht toch net iets meer."
Hieronder kun je nog één keer genieten van de legendarische sprong.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!