Dansdagen beginnen aan jubileumviering

Placeholder voor 1Limburg berichten © 1Limburg
In Maastricht gaat donderdag de twintigste editie van de Nederlandse Dansdagen van start.
Voor het eerst duurt het festival vier dagen. Speciaal vanwege het jubileum zijn er dit jaar meer premières en worden er extra dansprijzen uitgereikt.

Nederlandse dans centraal

Tijdens de jubileumeditie is de top van de Nederlandse dans aanwezig in Maastricht: van urban en moderne dans tot klassiek ballet. In totaal vinden er 38 producties plaats, waarvan tien premières en vier previews. Onder de deelnemende dansgroepen zijn onder meer het Nederlands Dans Theater, het Nationale Ballet en ICKamsterdam. Directeur Ronald Wintjens: "De Nederlandse Dansdagen stelt in oktober steevast het erfgoed, de actualiteit en de toekomst van de Nederlandse dans centraal. Deze keer bovendien met een extra dag, waarmee de uitbreiding van het festival is ingeluid."
Extra dansprijzen
Dit jaar worden er extra veel dansprijzen toegekend. Naast de Zwaan voor de ‘meest indrukwekkende dansproductie’ en ‘meest indrukwekkende dansprestatie’, en de Prijs van de Nederlandse Dansdagen ‘Maastricht’, wordt voor het eerst een onderscheiding toegekend voor de meest innovatieve jeugdvoorstelling.

Expositie
Het festival start donderdag met de overzichtsexpositie 'Movement Matters: Twintig jaar Nederlandse Dansdagen' in het Theater aan het Vrijthof. Aansluitend vindt de wereldpremière van Kindertotenlieder Appearance van Emio Greco en Pieter C. Scholten plaats in de Sint Theresiakerk.
Jubilarissen
Tijdens Het Nederlandse Dansdagen Gala op vrijdag worden enkele jubilarissen in het zonnetje gezet. Conny Janssen Danst en Club Guy & Roni bestaan respectievelijk 25 en 15 jaar, choreograaf Jirí Kylián viert zijn 70e verjaardag en Ed Wubbe wordt geëerd omdat hij 25 jaar artistiek directeur is van Scapino Ballet Rotterdam.

Hans van Manen

Zaterdag wordt tijdens 'Het Feest van de Nederlandse Dans' de 85e verjaardag van grootmeester Hans van Manen geëerd. Het Nationale Ballet voert dan twee van zijn meesterwerken op.

Op vrijdag 6 oktober zendt L1 TV het programma Nederlandse Dansdagen - 20 jaar uit. Verslaggevers Jolien Linssen, Wouter Nelissen en Frank Ruber duiken in de geschiedenis van het festival en nemen een kijkje tijdens de repetities van twee bijzondere voorstellingen. Het programma wordt uitgezonden om 17.15, 19.15 en 22.15 uur.