Carine Crutzen speelt topvrouw Neelie Kroes

Carine Crutzen. © ANP
In Almere gaat zaterdag 'NEELIE!' in première, een stuk van Theatergroep Suburbia over oud-minister en voormalig eurocommissaris Neelie Kroes. Carine Crutzen uit Heerlen speelt de vroegere topvrouw.
Het stuk is geschreven door Léon van der Sanden en geregisseerd door Julia Bless.

Geen contact

De actrice verwacht niet dat Kroes zelf komt kijken, vertelt ze tegen het ANP. "We hebben haar laten weten dat we dit gingen spelen, dat is voor kennisgeving aangenomen, maar er is geen contact met haar geweest. Ik denk wel dat ze vrienden stuurt."

Nooit ontmoet

Crutzen heeft Kroes ook nooit ontmoet. "Ik ben wel in De Balie in Amsterdam geweest toen ze er in het openbaar werd geïnterviewd. Na afloop dacht ik: Zal ik naar haar toegaan en zeggen: 'Ik ga u spelen'? Ik heb het toch niet gedaan. Ik dacht: 'Ze gaat mij toch niks vertellen, ik ga hier niks uithalen.' Het zou misschien zelfs verstorend hebben gewerkt."

Bestudeerd

Crutzen bereidde zich voor door de twee biografieën over Kroes te lezen, net als interviews met haar, en geluids- en beeldmateriaal te bestuderen. "Hoe praat ze, hoe beweegt ze? Maar dan zit je nog met kanten van Neelie die bijna niemand ziet. Ze was twee keer getrouwd, ze heeft een kind. Hoe combineerde ze dat? Er zoemen verder dingen rond. Ze was denk ik ook weleens naïef en niet zo verstandig."

Zwakke plekken

De toeschouwers krijgen daarom niet alleen de 'sterke' Neelie te zien. "Natuurlijk heeft ze zwakke plekken, die heeft iedereen. Die kennen we alleen niet. Ik zit niet met haar aan tafel. Maar we zijn er naar op zoek gegaan, met de schrijver en de regisseur. Je kijkt hoe ze dealt en reilt en zeilt en dan kun je de andere Neelie gaan vermoeden: zo zou het kunnen zijn."