'Citadelle' en 'Aerpelmik' in finale Nieuwe Lekkerbek

© De Nieuwe Lekkerbek
De Sittardse Monique Moreau en Ivo Mulder uit Hulsberg hebben misschien wel dé eetsensatie van 2018 in handen.
Woensdagavond staan zij namelijk met hun gerechten, de 'Citadelle' en de 'Aerpelmik', in de finale van het tv-programma De Nieuwe Lekkerbek.

Limburgse ham

Tijdens vier voorronden werden in totaal twaalf eetliefhebbers geselecteerd die iets vernieuwends op tafel kunnen zetten. Monique uit Sittard was met haar Citadelle de eerste die een finaleplek wist te bemachtigen. "Ik wil iedereen aan de Citadelle krijgen. Het is een snack gemaakt van een mix van onder andere kip, paddenstoelen, uien en knoflook, omhuld door Limburgse ham. Je kan het warm en koud eten, zowel als een tapas, lekker met een wijntje of lekker bij de barbecue. Het is ook nog eens lang houdbaar", vertelt de Sittardse in het programma.

'Boers, maar chique'

De jury, die onder meer bestaat uit topkok Robert Kranenborg en tv-kok en restauranteigenaar Alain Caron, was erg verrast door de smaakexplosie van de Citadelle. "Het is erg vernieuwend en goed op smaak. Het heeft iets boers, maar op een chique manier en zou zo op grote schaal verkocht kunnen worden in de supermarkt", aldus de jury.
© De Nieuwe Lekkerbek

'Knap staaltje vakmanschap'

Monique moet het opnemen tegen onder anderen Ivo Mulder uit Hulsberg. Hij wist met zijn Aerpelmik de jury te overtuigen. Dat hij kan bakken, was voor de juryleden wel duidelijk. "Het is heerlijk, een bron van inspiratie en een knap staaltje vakmanschap. Jij kan wel bakken. We zijn echt verliefd geworden op de korst van jouw aardappelbrood", luidde het jury oordeel. Deze woorden raakten de bakker. Hij kan al twaalf jaar zijn beroep niet meer uitoefenen, omdat hij arbeidsongeschikt is geraakt door een probleem met zijn evenwicht na een ongeluk.
=68.ARD-tJzOWyxMgVqyLlUMV0AzpWlF6ww-N1453zLTQYiDmz6XNTjb148JAfFZzzFivQW6QkINEqAdCtGvDBjbzinN7Lm7qMIdQX1VGgl3NO77OCxHJhG8NyHNsH7MUO3N0U_gMco&__tn__=-R]
De Citadelle en de Aerpelmik gaan in de finale onder andere de strijd aan met de 'BREAKfast Chef', de 'Gruun Groenteplakken' en 'Waffeltjes'. Welk product ook daadwerkelijk grootschalig in productie gaat, is woensdagavond vanaf 20:30 uur te zien op NPO 1.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!