Hans van der Togt: 'Eens verslaafd, altijd verslaafd'

Archieffoto van Hans van der Togt uit 2007. © ANP (archief)
Oud-presentator Hans van der Togt heeft zich opnieuw laten behandelen voor zijn alcoholverslaving. "Ik ben opnieuw de fout ingegaan, en heb me weer laten opnemen."
De geboren Maastrichtenaar (69) geeft in een interview met Story eerlijk toe dat hij een drankprobleem heeft waar hij nooit meer helemaal vanaf zal komen.

Nuchter

"Twee jaar lang ben ik nuchter geweest. Twee jaar waarin ik absoluut níet heb gedronken. Daar was ik zó trots op. Ik was ook echt niet meer van plan om te beginnen. Want ik wist dat ik geen maat kon houden." Toch sloop het er weer voorzichtig in, vertelt hij.
"Het begint bij één wijntje, twee wijntjes. Ik dacht dat ik het in de hand had. Maar ik had het mis", geeft de oud-presentator van Rad van Fortuin toe. "Alcohol heb je niet in de hand. Ze zeggen ook wel: eens verslaafd, altijd verslaafd. En dat klopt..."

Flessen wijn

"Vorig jaar ging het steeds slechter. Als ik zei dat ik een fles wijn dronk, waren het er minimaal twee. Maar dat verzweeg ik voor de buitenwereld. Alleen de mensen die mij echt goed kenden, zagen dat ik meer dronk dan goed voor me was."

Hulp gezocht

Volgens Van der Togt kwam het besef dat het opnieuw mis was wel op tijd. "Ik heb de verslavingszorg in Friesland gebeld en gezegd dat ik weer een probleem had. Dat ik helaas weer was gaan drinken, maar dat ik er wel heel graag vanaf wilde. Of ze me konden helpen", zegt hij tegen Shownieuws. "En dat hebben ze op een uitstekende manier gedaan."
Inmiddels gaat het een stuk beter met Hans van der Togt. "Ik zit veel beter in mijn vel. Het leven zie ik weer zonnig in. Dat komt omdat ik opnieuw het gevecht ben aangegaan met mijn verslaving."