Model Stefanie Joosten schittert in nieuwe game en film

© Leoatworld
De Roermondse Stefanie Joosten schittert binnenkort in een nieuwe Japanse virtual realitygame en een Franse animatiefilm.
Het 29-jarige model komt zelf niet in beeld. Ze is als stemactrice te bewonderen. "Voor de videogame doe ik voice-acting en zing ik de themesong", zegt Joosten in gesprek met 1Limburg. Over het spel, dat over een tijdje wordt uitgebracht door de Japanse ontwikkelaar Amata, mag het model nog niks zeggen.

Stemactrice en zang

De nieuwe Japanse game is niet de enige klus waar Joosten voorlopig druk mee is. "Ik ben ook gevraagd voor een Franse animatiefilm", zegt ze. "Het is een Engelstalige film, want ik spreek geen Frans. Het wordt een muzikale film. Dus ook hierbij moet ik zingen."

Quiet

Joosten ging negen jaar geleden naar Japan voor haar studie. Daar werd ze ontdekt als model en zette ze haar eerste stapjes als actrice. Ze werd later wereldberoemd onder de gamers toen ze werd gevraagd om in de popularie game Metal Gear Solid The Phantom Pain te spelen. Het karakter Quiet, een zwijgzame sluipschutter, is gebaseerd op Joosten. Voor Metal Gear Solid zijn haar lichaam, bewegingen en gezichtsuitdrukking ingescand.

Harde leerschool

Tijdens haar studie is ze na een paar workshops en trainingen in de acteerwereld gerold. "Ik had een grote rol bij een toneelgroep. We hebben zo'n 60 voorstellingen gegeven", zegt ze. "Het was niet makkelijk. Ik moest zelfs in een Japans dialect acteren. Het was een goede, maar harde leerschool." De regisseur van het stuk was streng en vroeg héél veel van zijn acteurs. "Het is heel goed voor me geweest. Sindsdien heb ik geen last meer van podiumangst.

Tokyo

Daarna heeft ze nog een aantal audities gedaan voor reclamespotjes. Zo schittert ze bijvoorbeeld ook in een commercial die de metropool Tokyo heeft gemaakt om de stad te promoten voor de Olympische Spelen.

Nuchter

In Nederland kan Joosten gewoon over straat. In andere landen is dat wel anders. "Het is nog steeds onwerkelijk dat ik in zo'n grote game speel. Het is een apart gevoel dat mensen je nog steeds als Quiet zien. Sterker nog, op straat spreken ze me regelmatig aan als Quiet", zegt gamebabe Joosten. "Ik heb ook het gevoel dat er in andere landen meer Medal Gear Solid-fans zijn. Nederlanders zijn volgens mij te nuchter voor een game met zoveel fantasy-elementen."

Films

Haar rol als Quiet heeft Joosten ook de nodige filmrollen opgeleverd. Zo speelde ze bijvoorbeeld in de films Hostage X en Transit 17. "Hostage X was in Japanse bioscopen te zien. Verder is die film nu ook in Amerika te koop bij Walmart en Target. Dat is natuurlijk goed voor de verspreiding", zegt ze. Ze speelt niet alleen maar in Japanse of andere internationale films. De brunette was ook te zien in de Limburgse film Tot Inkeer. De film over het leven van ridder Gerlachus is geregisseerd door Vincent Konings. "Het was een kleine, maar mooie rol. Ik vond het vooral fijn dat ik ook in Limburgse film mocht spelen. Ik ben in Japan begonnen. Daarom vind ik het leuk als ik hier ook dingen mag doen."

Nerds

Woensdag stapt Joosten in het vliegtuig om naar de grote gameconventie FestiGame in Chili te gaan. Joosten, die er openlijk voor uitkomt dat ze een nerd is, kijkt enorm uit naar drie dagen lang meet and greets met fans. "Het is gewoon heel leuk om daar allemaal collega's en fans te ontmoeten", zegt ze. "Gamecons worden altijd gezien als een soort ontmoetingsplek voor nerds, maar dat is onzin. Zo zie je bijvoorbeeld een behoorlijke verschuiving dat er ook steeds meer vrouwelijke gamefans komen."

Jury

In Chili moet Joosten uiteraard weer als zangeres het podium op om Quiet's Theme te zingen. Dat vinden de fans natuurlijk fantastisch. Joosten zelf heeft vooral zin om als jurylid cosplayers te beoordelen. Dit zijn fans die in de huid kruipen van populaire karakters uit games. "Waarschijnlijk ga ik daar heel wat vrouwen zien die zich als Quiet verkleden. Héél soms zijn er ook mannen die dat doen", zegt ze. "Het is natuurlijk heel gaaf als mannen dat doen. Iedereen voelt zich vrij op die conventies. Hun hobby is hun leven. Ik kijk er dan ook naar uit om cosplayers te ontmoeten."
[slideshow:image:1084986||image:1065937||image:1129071||image:1146294]
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!