Maastricht heeft grootste Netflix-kunstwerk van Nederland

© Edwin Vossen
Video-streamingsdienst Netflix komt dit weekend met een nieuwe televisieserie. Ter ere van dit moment worden er overal in Nederland levensgrote kunstwerken gemaakt. "Maastricht heeft de grootste", benadrukt kunstenaar Dave de Leeuw.
"Het is een muur van tien bij twintig meter."

The Umbrella Academy
De Leeuw maakt de Limburgse versie van de grote reeks kunstwerken. Op een muur aan de Maasboulevard staat sinds deze week het levensgrote portret van een vrouw met een grote bos krullen. Voor haar mond houdt ze een vinger. Haar andere hand houdt een soort paraplu vast en is een verwijzing naar de naam van de serie, The Umbrella Academy.

Hoogwerker op en neer

Om een wand met zo'n grote oppervlakte te beschilderen, moet je wel eerst een concept op papier zetten. "Ik heb wel eerst even een schetst gemaakt", verklaart Dave de Leeuw zijn werkwijze. "De verhoudingen en de afmetingen heb ik daar wel een beetje op aangegeven. Als je een schilderij maakt, dan is het afhankelijk van de bewegingen die je met je hand maakt. Hier sta je gewoon met je hele lichaam in beweging en soms ga je met de hele hoogwerker op en neer om een vorm erop te zetten."
Zes kunstenaars, zes steden
"Wij hebben de volledige artistieke vrijheid gekregen, wel rondom het thema van die serie, om een ontwerp te maken", zegt de Heerlense kunstenaar. De twinkelende ogen en de grote bos krullend haar is van de Amerikaanse actrice Emmy Raver-Lampman. "We hebben ieder een karakter gekozen. Er zijn zes kunstenaars, in zes verschillende steden. In elk van die steden is een van de superhelden uit de serie vastgelegd."

Maandag klaar
Dave de Leeuw is deze week begonnen met zijn kunstwerk. Hij had gehoopt vrijdag al bijna klaar te zijn. "Maar ik denk dat ik het weekend ook nog bezig ben", vertelt De Leeuw. "Maandag als iedereen goed wakker is en op weg naar zijn werk, dan rijden ze hier langs en mogen ze het wonder aanschouwen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!