Lex Uiting: 'Oma vindt corona erger dan de oorlog'

© Jean-Pierre Geusens
De hele week komen op L1 Radio bekende Limburgers aan het woord over kerst, geloof, corona en wat belangrijk is in het leven. Televisiepresentator Lex Uiting vertelt dat zijn oma de coronatijden maar lastig vindt.
In L1 Vandaag zegt Uiting dat zijn oma de coronatijd zelfs moeilijker vindt dan de Tweede Wereldoorlog.
Beluister hieronder het hele interview met Lex Uiting:

Sociale aspect

"Ze zegt: in de oorlog waren we in ieder geval nog samen met de mensen met wie het fijn hadden. Ouders, broertjes, zusjes. Nu heeft ze maandenlang alleen maar mijn mam gezien. Ze mist enorm dat sociale aspect van elkaar kunnen zien en op bezoek komen. Die mensen zitten de tijd maar een beetje voorbij te kijken", zo vertelt hij over zijn oma en haar leeftijdsgenoten.
Oma Joke werd dit jaar bekend omdat Uiting een liedje schreef over haar oorlogsherinneringen. Het liedje Danse ös Vreej werd door Uiting gemaakt voor de Limburgse slotmanifestatie van 75 Jaar Bevrijding.

Plannen rond de kerst

De coronamaatregelen leiden er ook toe dat oma Joke niet kan aanschuiven bij het kerstdiner. "Het plan is nu om binnen de regels zowel bij pap en mam en mijn schoonouders op bezoek te gaan met de kerstdagen", vertelt Lex. "Oma en broer, dat gaat dan even niet. Maar misschien kunnen we dat richting oud en nieuw doen."

Nachtmis

Als kind ging Uiting altijd naar de nachtmis, waar zijn vader in het koor zong. Als hij ooit kinderen krijgt, wil hij die daar best eens mee naar toe nemen. "Niet vanuit het geloof, maar wel voor de gedachte van bezinning en samen zijn. Ik geloof nergens in eigenlijk. Wat je goed doet, krijg je terug. Als je zelf goed het leven leidt dan komt dat ook altijd weer terug op een of andere manier."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!