André Rieu niet meer gelovig: 'Nú wat moois ervan maken'

© André Rieu
Bij L1Vandaag komen deze week bekende Limburgers aan het woord over kerst, geloof en wat belangrijk is in het leven. Orkestleider André Rieu (71) trapt af.
Rieu is heel religieus opgevoed en was met Kerstmis altijd te vinden in de kerk. Toch is hij al tientallen jaren niet meer gelovig, vertelt hij in L1 Vandaag.
Beluister hieronder het hele interview met André Rieu:

Therapie na strenge opvoeding

"We zijn allebei, toen we pas bij elkaar waren, in therapie gegaan", vertelt de violist over hemzelf en zijn echtgenote Marjorie. "Dat hadden we wel nodig, want we zijn nogal streng opgevoed. Destijds kwam geloof er ook aan te pas. En toen hebben we besloten om er niet meer in te geloven. Daar sta ik nog altijd helemaal achter."
Volgens Rieu moet je juist iets van je leven maken terwijl je er nog bent. "In de kerk wordt gedacht van: hier is het een tranendal - ik overdrijf een beetje hè - en later in de hemel is alles goed. Ja, dan kun je ook zeggen: ik probeer mijn verantwoordelijkheid te nemen en er nu iets moois van te maken samen. Vandaar dat we dat dus besloten hebben."

Thuis met Kerstmis

Hoewel de vioolvirtuoos door de coronacrisis met de feestdagen gebonden is aan huis, is dat niks nieuws. "Met Kerstmis blijf ik thuis en dat is al 46 jaar zo, sinds ik bij Marjorie ben", zegt hij. Kerstmis staat voor de Maastrichtenaar gelijk aan vrede. "Zelfs met de meest afschuwelijke oorlogen is er een wapenstilstand, dat is het gevoel dat ik heb met Kerstmis. Je voelt gewoon om je heen: iedereen wil vrede."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!