Overslaan en naar de inhoud gaan

Enquête: nieuwe naam Sittard-Geleen hoeft niet

Geplaatst opwoensdag 19 februari 2020 - 16:32

Ook al staat het gemeentebestuur er voor open, als het aan de deelnemers van een poll op deze site ligt, blijft Sittard-Geleen gewoon Sittard-Geleen heten.

Van de 3503 respondenten vinden het er 2139, oftewel 61 procent, dat niks hoeft te veranderen.

Gesteggel
De overige 1364 deelnemers zien wel graag een andere naam voor de gemeente die in 2001 ontstond uit Born, Geleen en Sittard. Het gesteggel over de gemeentenaam is in al die jaren nooit helemaal verstomd, de nieuwe coalitie in de gemeente heeft zelfs expliciet laten weten open te staan voor een nieuwe naam.

Lees ook: Mogelijk nieuwe naam voor Sittard-Geleen

Borneo
We vroegen in de poll ook naar suggesties voor een nieuwe naam. Zo'n 250 mensen vinden alleen Sittard als grootste kern van de gemeente een prima naam. Daarmee verslaat Sittard de oude Waereldsjtad Geleen, want gemeentenaam Geleen of Geleen-Sittard wordt een kleine 150 keer genoemd. Ook de voormalige gemeente Born komt terug als suggestie, en dan vooral als Borneo. Deze afkorting voor Born En Omstreken wordt 15 keer genoemd.

Swentibold
Een naam die niet teruggrijpt op de drie voormalige gemeenten is Swentibold, die maar liefst 105 keer wordt genoemd. Deze weinig succesvolle nazaat van Karel de Grote was rond het jaar 900 de laatste koning van Lotharingen en ligt begraven in Susteren. Het gebied rond Sittard wordt al eeuwen Land van Swentibold genoemd. De naam komt ook terug in verschillende instellingen, de Sittardse wijk Sanderbout en een tankstation aan de A2.

Dal, hei en voetbal
Andere inspiratiebronnen zijn voetbal (de naam van voetbalclub Fortuna komt 27 keer voorbij) het landschap (Graetheide, 10 keer genoemd), de lokale industrie (12 suggesties met Chemelot) en het mijnverleden (Mauritsstad, Westelijke Mijnstreek). De trend om fusiegemeenten naar een watertje in een vallei te noemen komt ook weer voorbij, want 17 mensen komen met een naam als Maasdaelen of Geleendal. Waarmee het huidige Sittard-Geleen zich dus aansluit bij het rijtje Leudal, Roerdalen en Beekdaelen.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:40 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen