Overslaan en naar de inhoud gaan

Enquête: gevangenispersoneel voelt werkdruk fors oplopen

Geplaatst opmaandag 13 januari 2020 - 10:26

Van het personeel van gevangenissen en tbs-klinieken vindt 90 procent dat de werkdruk het afgelopen jaar is toegenomen.

Dat blijkt uit een enquête die de FNV heeft gehouden onder ruim 1.500 medewerkers van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI).

Ongezond
Ruim de helft van de medewerkers rept zelfs van een ongezond hoge belasting. Bijna de helft (49 procent) geeft aan dat er vaak onveilige situaties ontstaan door de hoge werkdruk.

"Twee jaar geleden is afgesproken om 100 miljoen euro te stoppen in het verlagen van de werkdruk. Het is schokkend dat het personeel nauwelijks iets merkt van die afspraken", stelt FNV-bestuurder Yntse Koenen.

Stapelbedden
Eén van de genoemde oorzaken van de verhoogde werkdruk is de toename van het aantal meerpersoonscellen. Ook de Limburgse penitentiaire inrichtingen zijn de afgelopen maanden uitgebreid. In zowel Roermond als Sittard is extra ruimte gecreëerd door het plaatsen van een stapelbed in een cel waar voorheen één gedetineerde verbleef.

Lees ook: Ruimte voor extra gevangenen door plaatsen stapelbedden

Agressiever
Om de gevaarlijke situaties aan te pakken is meer personeel nodig, aldus Koenen. "De incidenten vliegen ons de laatste tijd om de oren. De gedetineerden hebben steeds vaker psychische of psychiatrische problemen en zijn agressiever dan vroeger. Personeel wordt bedreigd, bespuugd, uitgescholden, bespot, de trap afgelazerd."

Bedreigd met mes
Vorige maand berichtte 1Limburg nog over een geweldincident in tbs-kliniek de Rooyse Wissel in Oostrum. Een 32-jarige tbs'er had daar een sociotherapeut gegijzeld en gedreigd haar keel door te snijden. Volgens een woordvoerster van de kliniek was het incident 'zeer ingrijpend' voor de therapeut en andere betrokken collega's.

Lees ook: Tbs'er gijzelde therapeut in kliniek Rooyse Wissel

De man werd vanwege het incident veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen