Van het personeel van gevangenissen en tbs-klinieken vindt 90 procent dat de werkdruk het afgelopen jaar is toegenomen.
Dat blijkt uit een enquête die de FNV heeft gehouden onder ruim 1.500 medewerkers van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI).
Ongezond
Ruim de helft van de medewerkers rept zelfs van een ongezond hoge belasting. Bijna de helft (49 procent) geeft aan dat er vaak onveilige situaties ontstaan door de hoge werkdruk.
"Twee jaar geleden is afgesproken om 100 miljoen euro te stoppen in het verlagen van de werkdruk. Het is schokkend dat het personeel nauwelijks iets merkt van die afspraken", stelt FNV-bestuurder Yntse Koenen.
Stapelbedden
Eén van de genoemde oorzaken van de verhoogde werkdruk is de toename van het aantal meerpersoonscellen. Ook de Limburgse penitentiaire inrichtingen zijn de afgelopen maanden uitgebreid. In zowel Roermond als Sittard is extra ruimte gecreëerd door het plaatsen van een stapelbed in een cel waar voorheen één gedetineerde verbleef.
Lees ook: Ruimte voor extra gevangenen door plaatsen stapelbedden
Agressiever
Om de gevaarlijke situaties aan te pakken is meer personeel nodig, aldus Koenen. "De incidenten vliegen ons de laatste tijd om de oren. De gedetineerden hebben steeds vaker psychische of psychiatrische problemen en zijn agressiever dan vroeger. Personeel wordt bedreigd, bespuugd, uitgescholden, bespot, de trap afgelazerd."
Bedreigd met mes
Vorige maand berichtte 1Limburg nog over een geweldincident in tbs-kliniek de Rooyse Wissel in Oostrum. Een 32-jarige tbs'er had daar een sociotherapeut gegijzeld en gedreigd haar keel door te snijden. Volgens een woordvoerster van de kliniek was het incident 'zeer ingrijpend' voor de therapeut en andere betrokken collega's.
Lees ook: Tbs'er gijzelde therapeut in kliniek Rooyse Wissel
De man werd vanwege het incident veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden.