Overslaan en naar de inhoud gaan

Enorme stijging in hittegolven: 'Zal steeds normaler worden'

Geplaatst opzaterdag 27 juli 2019 - 7:02

De afgelopen dertig jaar is het aantal hittegolven fiks gestegen: van 10 naar 35 in Limburg.

Tussen 1957 en 1987 waren er slechts tien hittegolven, in dezelfde periode van 30 jaar vanaf 1988 tot 2018 zijn dat er 35, concludeert meteoroloog en L1-weerman Thijs Zeelen.

Toekomst?
Maar wat dat betekent voor het weerbericht van de toekomst? Dat wil hij liever niet zeggen. Maar de cijfers over de toekomst, die door negentig procent van alle klimaatwetenschappers worden gesteund, liegen er niet om volgens Zeelen.

Zachte winters, hete zomers
Het vooruitzicht is natte en zachte winters met droge en hete zomers. "Afgelopen week is er iets bij mij geknakt door de veertig graden temperatuur. Dat had ik jaren geleden nooit verwacht. Ik denk dat we kunnen stellen dat het over een aantal jaren normaal zal zijn dat we deze extreme temperatuur halen." De weerman verwacht dat hij vaker in plaats van 'het wordt morgen maar liefst veertig graden' de zin 'we verwachten morgen veertig graden' zal uitspreken.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen