Overslaan en naar de inhoud gaan

Enorme klap voor Nedcar: BMW stopt productie in 2023

Geplaatst opdonderdag 15 oktober 2020 - 12:17

Opdrachtgever BMW beëindigt de autoproductie bij VDL Nedcar in 2023. Dat slechte nieuws heeft de autofabriek in Born te horen gekregen.

VDL Nedcar maakt voor het Duitse automerk verschillende modellen van de Mini en de BMW X1.

Lees ook: De roerige geschiedenis van de autoproductie in Born

Heftig
"Dit is heel heftig en ook zorgelijk", zegt directeur Paul van Vuuren van Nedcar. "Maar wij hebben nog steeds de volle steun van VDL (moederbedrijf red.) dat we in Born ook na 2023 auto's kunnen blijven bouwen."

Maar dan moeten zich wel nieuwe opdrachtgevers aandienen. "We hebben mensen in de markt die voor ons bezig zijn met nieuwe opdrachtgevers. Dat gaat vooral over Aziatische startups die elektrische auto's willen laten bouwen. Dat is voor ons een grote kans. Ik heb ook geen glazen bol, maar ik heb er groot vertrouwen in dat wij straks weer andere auto's bouwen."

Op dit moment zijn er dan ook geen gevolgen voor de ongeveer 4.500 mensen die in dienst zijn bij VDL Nedcar. "De komende jaren werken we gewoon nog door. En zoals gezegd, wij zijn een aantrekkelijke partij om ook na 2023 voor anderen auto's te bouwen."

Lees ook: Vakbond over vertrek BMW bij Nedcar: 'Komt hard binnen'

Mondiale dip
Dat het niet goed gaat op de mondiale automarkt is een gegeven. Consumenten willen steeds vaker een elektrische auto, dieselauto's rijden wordt ontmoedigd, fabrikanten aarzelen nog over welke weg ze moeten inslaan en daarom wordt bij de productie van de conventionele benzineauto op de denkbeeldige rem getrapt. Maar ook handelsoorlogen en de onzekerheid rondom de Brexit en de corona-pandemie beïnvloeden de autohandel negatief.

L1

BMW X1
Voor het model X1 van BMW was er vorig jaar nog goed nieuws: de productie in Born was verlengd tot 2030. Maar halverwege dit jaar keerde het tij en verbrak BMW dat contract. De X1 zou nog maar tot 2023 in Born worden gemaakt. De vraag naar het model was ingezakt door de coronapandemie en andere tegenzittende marktomstandigheden.

Lees ook: Autofabriek Nedcar zoekt 150 man personeel

Tijdelijke opleving
Een kleine twee weken geleden liet VDL Nedcar nog weten dat er per direct 150 paar extra handen nodig waren omdat BMW de productie van die modellen dit najaar wil verhogen. Maar daarbij plaatste de autofabriek zelf ook al de kanttekening dat dit maar tijdelijk zou zijn; de verwachting was er al gelijk dat de opleving begin komend jaar weer voorbij zou zijn.

Video: L1

Grillig
De onzekerheid bij Nedcar hoort bij het bedrijf omdat het meebeweegt met de soms grillige automarkt. Het voortbestaan van de autofabriek in Born heeft sinds de jaren 60 vaak aan een zijden draad gehangen. Toch wist het bedrijf tot nu toe in tijden van nood steeds weer nieuwe opdrachtgevers te vinden.

Lees ook: Corona en malaise automarkt nopen BMW tot reorganisatie

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen