Overslaan en naar de inhoud gaan

Enorme klap voor Nedcar: BMW stopt productie in 2023

Geplaatst opdonderdag 15 oktober 2020 - 12:17

Opdrachtgever BMW beëindigt de autoproductie bij VDL Nedcar in 2023. Dat slechte nieuws heeft de autofabriek in Born te horen gekregen.

VDL Nedcar maakt voor het Duitse automerk verschillende modellen van de Mini en de BMW X1.

Lees ook: De roerige geschiedenis van de autoproductie in Born

Heftig
"Dit is heel heftig en ook zorgelijk", zegt directeur Paul van Vuuren van Nedcar. "Maar wij hebben nog steeds de volle steun van VDL (moederbedrijf red.) dat we in Born ook na 2023 auto's kunnen blijven bouwen."

Maar dan moeten zich wel nieuwe opdrachtgevers aandienen. "We hebben mensen in de markt die voor ons bezig zijn met nieuwe opdrachtgevers. Dat gaat vooral over Aziatische startups die elektrische auto's willen laten bouwen. Dat is voor ons een grote kans. Ik heb ook geen glazen bol, maar ik heb er groot vertrouwen in dat wij straks weer andere auto's bouwen."

Op dit moment zijn er dan ook geen gevolgen voor de ongeveer 4.500 mensen die in dienst zijn bij VDL Nedcar. "De komende jaren werken we gewoon nog door. En zoals gezegd, wij zijn een aantrekkelijke partij om ook na 2023 voor anderen auto's te bouwen."

Lees ook: Vakbond over vertrek BMW bij Nedcar: 'Komt hard binnen'

Mondiale dip
Dat het niet goed gaat op de mondiale automarkt is een gegeven. Consumenten willen steeds vaker een elektrische auto, dieselauto's rijden wordt ontmoedigd, fabrikanten aarzelen nog over welke weg ze moeten inslaan en daarom wordt bij de productie van de conventionele benzineauto op de denkbeeldige rem getrapt. Maar ook handelsoorlogen en de onzekerheid rondom de Brexit en de corona-pandemie beïnvloeden de autohandel negatief.

L1

BMW X1
Voor het model X1 van BMW was er vorig jaar nog goed nieuws: de productie in Born was verlengd tot 2030. Maar halverwege dit jaar keerde het tij en verbrak BMW dat contract. De X1 zou nog maar tot 2023 in Born worden gemaakt. De vraag naar het model was ingezakt door de coronapandemie en andere tegenzittende marktomstandigheden.

Lees ook: Autofabriek Nedcar zoekt 150 man personeel

Tijdelijke opleving
Een kleine twee weken geleden liet VDL Nedcar nog weten dat er per direct 150 paar extra handen nodig waren omdat BMW de productie van die modellen dit najaar wil verhogen. Maar daarbij plaatste de autofabriek zelf ook al de kanttekening dat dit maar tijdelijk zou zijn; de verwachting was er al gelijk dat de opleving begin komend jaar weer voorbij zou zijn.

Video: L1

Grillig
De onzekerheid bij Nedcar hoort bij het bedrijf omdat het meebeweegt met de soms grillige automarkt. Het voortbestaan van de autofabriek in Born heeft sinds de jaren 60 vaak aan een zijden draad gehangen. Toch wist het bedrijf tot nu toe in tijden van nood steeds weer nieuwe opdrachtgevers te vinden.

Lees ook: Corona en malaise automarkt nopen BMW tot reorganisatie

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen