Overslaan en naar de inhoud gaan

Enorme impuls voor boeren: 'Blijven ontwikkelen'

Geplaatst opwoensdag 9 januari 2019 - 21:22

Jonge boeren kunnen dankzij een hulpfonds van het rijk voortaan gemakkelijker een lening krijgen om een boerenbedrijf te starten of over te nemen. Er wordt 75 miljoen euro vrijgemaakt in een hulpfonds van de overheid.

Het ministerie was bang dat er in twintig jaar tijd ongeveer 20.000 bedrijven zouden verdwijnen, bij het uitblijven van steun. Om de voedselproductie ook in de toekomst te garanderen, komt de regering nu met deze maatregel.

Flinke investering
De 35-jarige Freek Bongers, veehouder uit Egchel, deed afgelopen zomer een flinke investering. Hij liet een nieuwe stal bouwen. Daarvoor komt de regeling te laat. Maar Bongers wil het bedrijf van zijn ouders overnemen en dat is een ingewikkelde financiële constructie. Om overnames makkelijker te laten verlopen, is 11 van de 75 miljoen euro gereserveerd voor onder andere coaching- en opleidingstrajecten. Dankzij de regeling kan Bongers de overname, waar hij vijf jaar voor heeft uitgetrokken, misschien wel versnellen.

Korte termijn
"De overname is nog niet gedaan en misschien kan dit hulp bieden het bedrijf op korte termijn over te nemen", zegt Bongers. Als agrarisch bedrijf moet je mee met de hedendaagse ontwikkelingen om het hoofd boven water te houden, maar investeringen bij tuinders en veehouders zijn enorm. Vaak gaat het om miljoenen. "Je moet verder blijven ontwikkelen, zowel in groei als innovatie en duurzaamheid."

Het Limburgse nieuws elke dag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen