Overslaan en naar de inhoud gaan

Enorme impuls voor boeren: 'Blijven ontwikkelen'

Geplaatst opwoensdag 9 januari 2019 - 21:22

Jonge boeren kunnen dankzij een hulpfonds van het rijk voortaan gemakkelijker een lening krijgen om een boerenbedrijf te starten of over te nemen. Er wordt 75 miljoen euro vrijgemaakt in een hulpfonds van de overheid.

Het ministerie was bang dat er in twintig jaar tijd ongeveer 20.000 bedrijven zouden verdwijnen, bij het uitblijven van steun. Om de voedselproductie ook in de toekomst te garanderen, komt de regering nu met deze maatregel.

Flinke investering
De 35-jarige Freek Bongers, veehouder uit Egchel, deed afgelopen zomer een flinke investering. Hij liet een nieuwe stal bouwen. Daarvoor komt de regeling te laat. Maar Bongers wil het bedrijf van zijn ouders overnemen en dat is een ingewikkelde financiƫle constructie. Om overnames makkelijker te laten verlopen, is 11 van de 75 miljoen euro gereserveerd voor onder andere coaching- en opleidingstrajecten. Dankzij de regeling kan Bongers de overname, waar hij vijf jaar voor heeft uitgetrokken, misschien wel versnellen.

Korte termijn
"De overname is nog niet gedaan en misschien kan dit hulp bieden het bedrijf op korte termijn over te nemen", zegt Bongers. Als agrarisch bedrijf moet je mee met de hedendaagse ontwikkelingen om het hoofd boven water te houden, maar investeringen bij tuinders en veehouders zijn enorm. Vaak gaat het om miljoenen. "Je moet verder blijven ontwikkelen, zowel in groei als innovatie en duurzaamheid."

Het Limburgse nieuws elke dag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen