Overslaan en naar de inhoud gaan

Enexis wil 47 miljoen lenen van Limburgse gemeenten

Geplaatst opdinsdag 21 april 2020 - 15:37

Enexis heeft de Limburgse gemeenten gevraagd om een lening van 47 miljoen euro. Dat geld moet gebruikt worden om de capaciteit van het elektriciteitsnetwerk uit te kunnen breiden. Eerder werd al bekend dat Enexis de provincie om een lening van 85 miljoen heeft gevraagd.

De uitbreiding moet ervoor zorgen dat er met name windmolens en zonneprojecten op het netwerk van Enexis kunnen worden aangesloten. Het gaat dan bijvoorbeeld om transformatoren, dikkere leidingen en het versterken van hoofdstations.

Geen verplichting
Het bedrag dat van de 31 Limburgse gemeenten wordt gevraagd is naar rato van hun aandelenkapitaal van bijna 9,5 procent in Enexis. De Vereniging van gemeentelijke aandeelhouders in Limburg (VEGAL) benadrukt dat elke gemeente voor zichzelf moet besluiten of ze de lening wil verstrekken. Het is een verzoek, en geen verplichting.

Rol VEGAL
De VEGAL staat neutraal tegenover de vraag van Enexis, aldus voorzitter Jos Hessels. Hij is in het dagelijks leven burgemeester van Echt-Susteren. Wel heeft de VEGAL een faciliterende en verbindende rol bij de informatieverstrekking, zo zegt Hessels. Zo zijn er informatiebijeenkomsten georganiseerd en gaat de vraag van Enexis vergezeld van een pakket met achtergrondinformatie en uitleg over het financieringsinstrument. Bij de lening gaat het om zogeheten 'converteerbare obligaties'. Die kunnen op termijn en onder voorwaarden worden omgezet in aandelen.

Enexis heeft in dat kader steeds opengestaan voor de suggesties en aanbevelingen van zijn gesprekspartners. De VEGAL is dan ook zeer te spreken over de aanpak van Enexis, zo concludeert Hessels.

Lees ook: Enexis wil provinciale lening van 85 miljoen

Bijna twee miljard nodig
Behalve de Provincie Limburg en de Limburgse gemeenten zijn ook de provincies Noord-Brabant, Overijssel, Drenthe en Groningen, plus de gemeenten in die regio's aandeelhouder van Enexis. Ook aan die partijen heeft Enexis om een lening gevraagd. De hoogte daarvan is afhankelijk van het aantal aandelen. In totaal gaat het om een bedrag van 500 miljoen euro. De Provincie Noord-Brabant is met bijna 31 procent de grootste aandeelhouder van het netbeheerbedrijf.

In het hele werkgebied van Enexis gaat het om een investering van 1,9 miljard in de uitbreiding van het elektriciteitsnetwerk.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen