Overslaan en naar de inhoud gaan

Energiedoelen Venray in het gedrang

Geplaatst opwoensdag 17 maart 2021 - 19:21

Gemeente Venray is bang haar energiedoelen voor 2030 niet te kunnen halen. In de plannen is onder meer voor 1130 terajoule aan zonnepanelen ingetekend, maar het Noord-Limburgse stroomnet kan die hoeveelheid energie niet aan.

De installatie van grootschalige zonnepaneelinstallaties wordt daarom voorlopig in de ijskast gezet door de gemeente. Particulieren panelen en kleine bedrijfsinstallaties kunnen wel zonder problemen aangesloten worden.

Consequenties
Volgens wethouder Jan Jenneskens (D66) zijn de consequenties van het overvolle stroomnet niet mals. "Als lokale overheid die mede verantwoordelijk is voor de uitvoering van de energietransitie wil de gemeente haar eigen daken ook van zonnepanelen voorzien. Concreet gaat het hierbij om De Wetteling 1 en een aantal wijkcentra. Ook zwembad De Sprank, eigendom van LACO, zou in samenwerking met de gemeente wel in zonnepanelen willen investeren. Maar als zij niet kunnen terugleveren aan het stroomnet, heeft het bouwen van zo’n installatie geen nut. Wijkcentra vallen onder kleine bedrijfsinstallaties, dus daar kunnen we gelukkig wel mee door."

Zonlicht
Eind vorig jaar werden op het gemeentehuis van Venray zonnepanelen gelegd die direct stroom leveren aan het gemeentelijke pand. "Zo'n installatie genereert energie die we direct kunnen gebruiken om lampen te laten branden en computers te laten draaien in het gemeentehuis", verduidelijkt Jenneskens. "Maar een sporthal verbruikt juist in de avonduren stroom en dan is er geen zonlicht dat energie oplevert. We willen dus de stroom uit zonne-energie overdag terugleveren aan het net, en ’s avonds opnemen, maar Enexis staat dat niet toe."

Infrastructuur
Netbeheerder Enexis laat weten dat het Noord-Limburgse stroomnet inderdaad overvol is. "Dat is geen onwil vanuit ons, maar in plattelandsgebieden is van oudsher geen uitgebreide infrastructuur op het gebied van energie. Het kost jaren om energiestations gereed te maken naar de wensen van deze tijd. De massale opwek van stroom door zonnepanelen is bijvoorbeeld iets dat vroeger niet gebeurde. Dan kwam energie bijvoorbeeld vanuit een kolencentrale en ging het via een kabel naar de huizen. Dat huizen of andere gebouwen ook ooit energie op gingen wekken, daar werd geen rekening mee gehouden", zegt een woordvoerder. "Wij hebben een aansluitplicht en doen er alles aan om zo snel mogelijk alle grootschalige zonnepaneelinstallaties te laten toetreden. Dat gebeurt op hoge snelheid, maar daarbij geldt echter wel een wachtlijst: degene die als eerste vraagt om toetreding, komt als eerste aan de beurt. Of dat een groot bedrijf is of een gemeente, maakt niet uit."

Particulieren
Enexis benadrukt dat dit alleen geldt voor grote bedrijfsmatige installaties. Particulieren installaties kunnen wel direct en zonder problemen aangesloten worden op het stroomnet.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen