Overslaan en naar de inhoud gaan

Energiecoöperaties hekelen gebrek aan capaciteit net

Geplaatst opdonderdag 23 juli 2020 - 14:45

De organisatie van Limburgse energiecoöperaties heeft felle kritiek op het gebrek aan capaciteit op een fors deel van het hoogspanningsnet in Limburg en Noord-Brabant.

Daardoor zijn nieuwe grootschalige initiatieven voor zonne-energie voorlopig niet meer mogelijk omdat ze niet op dat elektriciteitsnet kunnen worden aangesloten.

Klap in het gezicht
REScoop Limburg noemt dat in een brief aan het provinciebestuur een klap in het gezicht van al die burgers die betrokken zijn bij de bouw van windmolens en de aanleg van zonneweides. Zij is ook bang dat het lokale draagvlak voor de overgang naar duurzame energie ‘wegsmelt met het zekere gevolg dat die moeilijker wordt dan ooit’.

Lees ook: Zonneparken zetten druk op Limburgs stroomnet

Problematiek
REScoop dringt er dan ook bij het provinciebestuur op aan om samen met andere overheden de problematiek zo snel mogelijk op te lossen. Want juist de overheden hebben in dit proces gefaald ‘door alleen maar taken op te leggen, zonder de daarvoor benodigde faciliteiten tijdig te regelen’, zo staat in de brief. Bij REScoop zijn inmiddels negentien lokale energiecoöperaties aangesloten.

Twee weken geleden werd bekend dat het hoogspanningsnet op meerdere plekken tegen zijn maximale grens aanloopt.

Lees ook: Vragen over consequenties op stroomnet

Voor 21 van de 63 hoogspanningsstations in Limburg en Noord-Brabant heeft netbeheerder Enexis daarom een stop gezet op grootschalige plannen. Tot groot ongenoegen dus van REScoop Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen