Overslaan en naar de inhoud gaan

Ene na andere record sneuvelt: Zuid-Limburg recordwarm

Geplaatst opzondag 30 december 2018 - 11:07

Dit jaar wordt het ene na het andere weerrecord gevestigd. Zo blijkt dat 2018 in Zuid-Limburg gemiddeld genomen recordwarm was.

Tot die conclusie komt weerbureau Meteo Limburg.

11,8 graden
Op het KNMI-weerstation van de luchthaven bij Beek komt de gemiddelde jaartemperatuur, zowel dag als nacht, op 11,8 graden. Eerder stond het warmterecord op 11,7 graden in 2014. In Noord- en Midden-Limburg was 2018 overigens net niet zo warm of vergelijkbaar warm als 2014. Maar in die delen was het dit jaar, in tegenstelling tot Zuid-Limburg, wel recordzonnig.

Lees ook: Stralend jaar voor Noord- en Midden-Limburg

Hittegolf
Tijdens een extreem lange hittegolf werd op het KNMI-weerstation Arcen op donderdag 26 juli met maar liefst 38,2 graden de hoogste temperatuur van het jaar in ons land gemeten. Een dag later werd het daar 38,1 graden.

Lang koud
Opvallend was dat het in maart nog lang koud bleef. In het weekeinde van 17 en 18 maart lagen de temperaturen ’s middags maar net boven het vriespunt, en er viel sneeuw waarbij het tijdelijk wit werd.

De Lindenstraat in Berg en Terblijt overspoeld door modderstroom
Foto: Nifoma

Fikse onweersbuien
Daarna werd de periode april tot en met juni, het aspergeseizoen, recordwarm. Eind mei was er al een lokale hittegolf in de kop van Noord-Limburg, en de warmte bezorgde vooral Zuid-Limburg enkele fikse onweersbuien met schade door hagel en wateroverlast zoals in Berg en Terblijt.

Droogte en hitte
Daarna gingen droogte en hitte hand in hand, en de meteorologische zomer van juni tot en met augustus werd ook al recordwarm. Zelfs half oktober was het nog vijf dagen op rij in Limburg zomers warm met meer dan 25 graden. Op zaterdag 13 oktober werd het maar liefst 28 graden: de hoogste oktobertemperaturen sinds 1921. Voor heel Limburg gold dat er in 2018 een langdurige extreme droogte was. En dat heeft Kessel-Eik geweten, want daar werd de minste neerslag gemeten.

Lees ook: Twijfelachtige eer Kessel-Eik: droogste plaats van Nederland

De laatste twee dagen van dit jaar verlopen vrij zacht. Lees hier de uitgebreide weersvoorspelling.

Het Limburgse nieuws elke dag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen