Overslaan en naar de inhoud gaan

Ene na andere record sneuvelt: Zuid-Limburg recordwarm

Geplaatst opzondag 30 december 2018 - 11:07

Dit jaar wordt het ene na het andere weerrecord gevestigd. Zo blijkt dat 2018 in Zuid-Limburg gemiddeld genomen recordwarm was.

Tot die conclusie komt weerbureau Meteo Limburg.

11,8 graden
Op het KNMI-weerstation van de luchthaven bij Beek komt de gemiddelde jaartemperatuur, zowel dag als nacht, op 11,8 graden. Eerder stond het warmterecord op 11,7 graden in 2014. In Noord- en Midden-Limburg was 2018 overigens net niet zo warm of vergelijkbaar warm als 2014. Maar in die delen was het dit jaar, in tegenstelling tot Zuid-Limburg, wel recordzonnig.

Lees ook: Stralend jaar voor Noord- en Midden-Limburg

Hittegolf
Tijdens een extreem lange hittegolf werd op het KNMI-weerstation Arcen op donderdag 26 juli met maar liefst 38,2 graden de hoogste temperatuur van het jaar in ons land gemeten. Een dag later werd het daar 38,1 graden.

Lang koud
Opvallend was dat het in maart nog lang koud bleef. In het weekeinde van 17 en 18 maart lagen de temperaturen ’s middags maar net boven het vriespunt, en er viel sneeuw waarbij het tijdelijk wit werd.

De Lindenstraat in Berg en Terblijt overspoeld door modderstroom
Foto: Nifoma

Fikse onweersbuien
Daarna werd de periode april tot en met juni, het aspergeseizoen, recordwarm. Eind mei was er al een lokale hittegolf in de kop van Noord-Limburg, en de warmte bezorgde vooral Zuid-Limburg enkele fikse onweersbuien met schade door hagel en wateroverlast zoals in Berg en Terblijt.

Droogte en hitte
Daarna gingen droogte en hitte hand in hand, en de meteorologische zomer van juni tot en met augustus werd ook al recordwarm. Zelfs half oktober was het nog vijf dagen op rij in Limburg zomers warm met meer dan 25 graden. Op zaterdag 13 oktober werd het maar liefst 28 graden: de hoogste oktobertemperaturen sinds 1921. Voor heel Limburg gold dat er in 2018 een langdurige extreme droogte was. En dat heeft Kessel-Eik geweten, want daar werd de minste neerslag gemeten.

Lees ook: Twijfelachtige eer Kessel-Eik: droogste plaats van Nederland

De laatste twee dagen van dit jaar verlopen vrij zacht. Lees hier de uitgebreide weersvoorspelling.

Het Limburgse nieuws elke dag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen