Overslaan en naar de inhoud gaan

ENCI-fabriek sluit eind deze maand

Geplaatst opzondag 16 augustus 2020 - 7:58

Na bijna een eeuw gaat cementfabriek ENCI in Maastricht eind augustus definitief dicht.

De cementfabriek, waar hele generaties Maastrichtenaren hun boterham verdienden, heeft de eeuw net niet volgemaakt. In 1924 werd de Eerste Nederlandse Cement Industrie opgericht. De mergel als grondstof voor cement kwam van de Sint-Pietersberg en werd gebruikt voor de aanleg van ontelbare wegen en woningen in het hele land.

Lees ook: 'Snel duidelijkheid gewenst over ENCI-gebied'

Mergelwinning
Twee jaar geleden werd gestopt met de mergelwinning in Maastricht. Vanaf toen moesten alle grondstoffen van elders worden aangevoerd. Dat was achteraf gezien het begin van het einde voor de ENCI. In december vorig jaar kondigde het bedrijf de sluiting aan.

Lees ook: Directie bevestigt: ENCI Maastricht volgend jaar dicht

Video: L1

Verdriet
Voor de laatste medewerkers is het een einde met veel emoties. Hans Reinders werkte er 23 jaar: "Het is een deel van jezelf geworden. Je bent ermee opgegroeid. Dus het laat je niet zomaar los".

Transitie
De mergelgroeve en de Sint-Pietersberg worden nu omgevormd tot natuurgebied onder supervisie van Natuurmonumenten. Van het enorme fabriekscomplex dat nu leeg staat, wordt eerst de cementoven gesloopt. Daarna worden plannen gemaakt voor de rest van het complex.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen