Overslaan en naar de inhoud gaan

ENCI-fabriek sluit eind deze maand

Geplaatst opzondag 16 augustus 2020 - 7:58

Na bijna een eeuw gaat cementfabriek ENCI in Maastricht eind augustus definitief dicht.

De cementfabriek, waar hele generaties Maastrichtenaren hun boterham verdienden, heeft de eeuw net niet volgemaakt. In 1924 werd de Eerste Nederlandse Cement Industrie opgericht. De mergel als grondstof voor cement kwam van de Sint-Pietersberg en werd gebruikt voor de aanleg van ontelbare wegen en woningen in het hele land.

Lees ook: 'Snel duidelijkheid gewenst over ENCI-gebied'

Mergelwinning
Twee jaar geleden werd gestopt met de mergelwinning in Maastricht. Vanaf toen moesten alle grondstoffen van elders worden aangevoerd. Dat was achteraf gezien het begin van het einde voor de ENCI. In december vorig jaar kondigde het bedrijf de sluiting aan.

Lees ook: Directie bevestigt: ENCI Maastricht volgend jaar dicht

Video: L1

Verdriet
Voor de laatste medewerkers is het een einde met veel emoties. Hans Reinders werkte er 23 jaar: "Het is een deel van jezelf geworden. Je bent ermee opgegroeid. Dus het laat je niet zomaar los".

Transitie
De mergelgroeve en de Sint-Pietersberg worden nu omgevormd tot natuurgebied onder supervisie van Natuurmonumenten. Van het enorme fabriekscomplex dat nu leeg staat, wordt eerst de cementoven gesloopt. Daarna worden plannen gemaakt voor de rest van het complex.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen