Overslaan en naar de inhoud gaan

'ENCI en provincie kunnen opdraaien voor schade Pietersberg'

Geplaatst opwoensdag 6 november 2019 - 15:57

De provincie Limburg heeft in 2016 onterecht een vergunning verleend aan cementfabriek ENCI in Maastricht.

Dat heeft de Raad van State bepaald. De rechter verwees de vergunning, die tot juli van dit jaar liep, met terugwerkende kracht naar de prullenbak.

Drie jaar illegaal
De uitspraak betekent dat de ENCI drie jaar lang illegaal kalksteen heeft gewonnen en verwerkt tot cement. De uitspraak is goed nieuws voor de Stichting ENCI Stop (SES), die de zaak had aangespannen. De rechter is van mening van de natuurorganisatie nog steeds een belang heeft bij een uitspraak, omdat er door de vergunning schade is opgetreden aan de natuur op de Sint Pietersberg.

Claim
"Die schade moet hersteld worden", laat advocaat Bondine Kloostra van SES weten. "Door de uitspraak kunnen natuurorganisaties nu een claim indienen bij zowel de ENCI als de provincie. We gaan nu bekijken wat de stikstof in het gebied gedaan heeft en kijken wat we dan als vervolgstap nemen."

Schade
ENCI Stop tekende protest aan tegen de vergunning, omdat de fabriek voor grote schade zorgde aan de natuur op de Pietersberg. Met name de stikstofuitstoot zou een zware wissel trekken op de natuur.

Baanbrekende uitspraak
Advocaat Kloostra spreekt van een baanbrekende uitspraak. "Het is nooit eerder voorgekomen dat een rechter een al afgelopen vergunning alsnog ongegrond verklaarde." De Raad van State geeft hiermee aan dat natuurorganisaties ook na aflopen van een vergunning belang hebben bij een uitspraak, omdat er schade gedaan is aan de natuur. "Daarmee kunnen bedrijven en overheden alsnog verantwoordelijk gehouden worden voor die schade. Ik verwacht dat er veel soortgelijke zaken zullen volgen."

Nieuwe vergunning
De uitspraak is niet van toepassing op de nieuwe vergunning die de ENCI kreeg van de provincie om ook na de afloopdatum van 1 juli cement te blijven produceren. ENCI Stop heeft de provincie gevraagd ook deze vergunning in te trekken. Of dat na de uitspraak ook gaat gebeuren, is niet bekend. De provincie kon woensdag nog niet reageren, omdat het de uitspraak nog moet bestuderen.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen