Overslaan en naar de inhoud gaan

En ook Vaals heeft een coalitie, klimaat belangrijk punt

Geplaatst opdonderdag 12 april 2018 - 15:02

Vaals krijgt definitief een coalitie van CDA en de lokale partijen Lokaal! en Vrij en Onafhankelijk (V&O).

Het CDA keert hiermee terug in het gemeentebestuur van Vaals. De partij werd de grootste bij de verkiezingen van 21 maart. Lijsttrekker John Coenen wordt wethouder voor het CDA.

De andere twee wethouders - Jean-Paul Kompier van Lokaal! en Paul de Graauw van V&O - maakten ook deel uit van het vorige college. Daarin zat ook de PvdA, maar die verdwijnt nu naar de oppositiebankjes.

Speerpunten
Eén van de speerpunten in het coalitie-akkoord is het nauwer betrekken van de burgers bij het beleid van de gemeente. Dat kan bijvoorbeeld door het instellen van een burgerpanel of door dorps- of wijkraden een eigen budget te geven om zaken te realiseren, aldus CDA-voorman John Coenen.

Zonneweides
Ook klimaat en duurzaamheid is een belangrijk punt voor de nieuwe coalitie. Daarbij wordt gedacht aan het stimuleren van energie-coöperaties of het aanbrengen van zonnepanelen op stallen en schuren.

Volgens Coenen heeft Vaals een inhaalslag te maken op dit gebied omdat er de afgelopen jaren vrij weinig aan is gedaan. "Maar wel zonder dat het hele landschap eraan gaat door bijvoorbeeld zonneweides aan te leggen", zo zegt de CDA-voorman.

Gratis parkeren
De nieuwe coalitie heeft nog geen besluit genomen over het al dan niet opnieuw invoeren van gratis parkeren in het centrum van Vaals. Afgesproken is de evaluatie van het huidige betaald parkeerbeleid af te wachten. Die komt er begin volgend jaar.

Maandag tekenen CDA, V&O en Lokaal! hun coalitie-akkoord officieel. Op 23 april wordt het nieuwe college dan geïnstalleerd. De drie partijen kunnen terugvallen op 8 van de 13 zetels in de gemeenteraad van Vaals.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen