Overslaan en naar de inhoud gaan

En dan ben je nieuws: Lisa zwom van Dover naar Calais

Geplaatst opwoensdag 25 december 2019 - 16:09

Aan het einde van het jaar zoekt 1Limburg mensen op die in 2019 ineens het nieuws haalden. Op eerste kerstdag gingen we langs bij zwemster Lisa Dreesens uit Venray. Zij zwom in de nacht van 1 op 2 september van Dover naar Calais.

Een paar keer moest Dreesens de overtocht uitstellen, omdat de weergoden haar niet gunstig genoeg gezind waren.

Stug
Toen het eenmaal zover was, werd het voor de ervaren zwemster een barre tocht met veel wind, hoge golven en kou. Hoe verder ze komt, hoe slechter de omstandigheden worden. Terwijl haar ouders hun reddingsvesten aantrekken, zwemt Lisa stug door.

Ouders
"Mijn ouders waren heel enthousiast in het begin. Alleen in het begin want toen ze hoorden wat het allemaal inhield, zijn ze wel geschrokken. Er zijn zelfs mensen overleden bij dezelfde overtocht." Lisa Dreesens vertelt nu bijna drie maanden later heel nuchter over haar avontuur op zee.

Koplampen
Op de videobeelden is te zien dat de golven hoog tegen de volgboot aanslaan en dat Dreesens met haar armen moet beuken tegen de wind. Haar ouders, trainingsmaatje en de kapitein hebben reddingsvesten aan en de boot gaat van links naar rechts. Het is niet dat Lisa zo'n waaghals is. Nee, ze heeft gewoon een enorme 'drive'. Dat bleek wel in de nacht van 1 op 2 september. "Ik weet niet of ik dit nog trek riep ik tegen mijn ouders. Voor mijn gevoel kwamen we maar niet dichterbij. Totdat mijn coach zei dat hij de koplampen van de auto van mijn broer zag. Dat gaf de motivatie om door te gaan."

Rotsen
Dreesens haalde de overkant in 10 uur en 20 minuten. Veel langer dan van tevoren ingeschat. "Door de wind en de stroming kwam ik maar niet dichterbij." Totdat Dreesens stenen en rotsen onder haar voeten voelde. Maar officieel telt dat niet. Volgens de regels moeten je voeten droog zijn. "Dus moest ik nog al die rotsen opklauteren. Daarna ben ik weer terug naar de boot gezwommen. Daar kwamen de knuffels."

Toekomst
Dreesens geniet nu even van haar rust. "Het was door alle trainingen een erg intensief jaar. Mijn lichaam heeft nu rust nodig. Volgend jaar ga ik kijken of ik een nieuw doel kan stellen." Het is te hopen voor de ouders van Lisa dat het er dan iets rustiger aan toe gaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen