Overslaan en naar de inhoud gaan

Emotionele vriend van Jos Brech: 'Ik ben er kapot van'

Geplaatst opwoensdag 22 augustus 2018 - 16:35

Een goede vriend van Jos Brech, verdachte van de dood van Nicky Verstappen, heeft de politie afgelopen tijd geholpen in de zoektocht naar de voortvluchtige man.

Erik van 't Padje uit Zeeland vroeg Brech om beheerder te worden van Old Crow, een chalet in de Franse Vogezen. Deze plek wordt gebruikt als basiskamp voor bushcrafters. Nadat Brech eind februari verdween, begon Van 't Padje een grote zoekactie.

Vreselijke cold-case moord
"Na de lange zoektocht, die heel veel van me heeft gevraagd en me ook heel veel heeft gekost, sloeg dit nieuws in als een bom", reageert Van 't Padje. "Wie had ooit kunnen denken dat de vermissing van Jos uit zou draaien op een politie-onderzoek naar een voortvluchtige verdachte in een vreselijke cold-case moordzaak die al 20 jaar onopgelost is."

Lees ook: Buren reageren geschokt op verdenking Jos Brech

Niks gemerkt
Naar eigen zeggen heeft hij nooit iets gemerkt aan Brech. "Ik kende Jos alleen als een zeer toegewijd en gepassioneerd bushcrafter, niet als een mogelijke dader in deze zaak."

Als bushcrafter beheerst de verdachte allerlei technieken waarmee hij kan overleven in de natuur. Hij kan leven van wat de natuur te bieden heeft en weet hoe hij water kan vinden en dat drinkbaar kan maken. Hij organiseerde onder meer reizen in Europa.

Lees ook: Verdachte zaak Nicky Verstappen: wie is Jos Brech?

Foto: Politie Limburg

Mond houden
De politie bracht Van 't Padje al een tijd geleden op de hoogte van de ontwikkelingen. Hij moest zijn mond houden. "Hoe pijnlijk en enorm moeilijk ook, ik mocht en kon er niets over zeggen. Een kleine opmerking of hint zou het onderzoek enorm in gevaar brengen. Dat is iets wat ik absoluut niet wilde."

Van 't Padje heeft de politie afgelopen periode geholpen bij het onderzoek. Hij sprak vele uren met de politie. "Ik ga er nog steeds mee naar bed en sta er mee op."

Familie wist van niks
Volgens de vriend wist ook de familie van Brech van niks. "Laat ik hier kort over zijn: nee. Zijn zus heeft een onnoemelijk ellendige periode achter de rug, er is in haar leven het laatste half jaar heel veel gebeurd en nu blijkt haar broer ineens verdachte te zijn in deze zaak." Dit jaar overleed de moeder, bij wie Jos Brech vele jaren in huis woonde.

Uitleg geven
Van 't Padje roept Brech op om zich te melden en uitleg te geven over wat hij met de dood van de elfjarige Nicky te maken heeft. "Ik heb de laatste maanden vaak gewenst dat ik hem nooit had leren kennen, maar zo werkt het in het leven helaas niet. Het enige wat nu nog overblijft is hopen, hopen dat dit zo snel mogelijk tot een oplossing in de zaak leidt en dat deze ellende zo snel mogelijk uit mijn en vooral ook het leven van de ouders van Nicky verdwijnt."

De politie laat aan het begin van woensdagavond weten al veel tips te hebben binnengekregen over de mogelijke verblijfplaats van Jos Brech.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen