Overslaan en naar de inhoud gaan

'Elektrische laadpalen geen cadeautje voor hogere inkomens'

Geplaatst opmaandag 31 mei 2021 - 16:02

Het gemeentebestuur van Heerlen bestrijdt dat de forse uitbreiding van het aantal openbare elektrische laadpalen een cadeautje is voor de hogere inkomens.

SP-gemeenteraadslid Anita Hendriks had een reeks kritische, schriftelijke vragen daarover gesteld.

Duur
Volgens haar is er wel degelijk sprake van een presentje voor 'een toplaag van de hoogste inkomens'. Elektrisch rijden is niet zozeer een kwestie van een individuele keuze maar vooral van financiële mogelijkheden, aldus Hendriks.

Alternatieven
Het gemeentebestuur antwoordt dat de prijs van een nieuwe elektrische auto begint bij 20.000 euro en tweedehands bij 7.500 euro. En dat de gemiddelde elektrische auto inderdaad duurder is dan een benzine- of dieselauto. Maar het is geen doelstelling van de gemeente Heerlen dat iedere inwoner elektrisch of überhaupt met een auto moet rijden, zo het gemeentebestuur. 'Er zijn andere alternatieven om je uitstootvrij te verplaatsen. Zoals met de fiets, de bus en andere vormen van openbaar vervoer.'

Deelauto's
Het gemeentebestuur stelt alleen de keuzevrijheid voor het verplaatsen, al dan niet elektrisch, zo goed als mogelijk te faciliteren. Wel verklaart het te willen bekijken of het gebruik van elektrische deelauto’s gestimuleerd kan worden in wijken en buurten waar daar behoefte aan is. 'Om zo een omslag te maken van bezit naar gebruik van een auto.'

Openbaar
Heerlen telde vorig jaar om precies te zijn 342 elektrische personenauto’s, zo blijkt verder uit het antwoord op de vragen van SP-raadslid Hendriks. De beoogde nieuw laadpalen moeten grotendeels bij mensen thuis op de oprit komen of op de parkeerplaatsen van bedrijven. Waar dat niet kan, moeten de laadpalen in de openbare ruimte komen die voor iedereen toegankelijk is. Heerlen telt momenteel een kleine 50 van dergelijk oplaadstations.

Niet gratis
Het gemeentebestuur meldt nadrukkelijk ook dat de elektriciteit van de laadpalen niet gratis is en dat iedere E-rijder een abonnement moet afsluiten met een provider om elektriciteit af te nemen tegen betaling.

Ook blijven er voldoende parkeerplaatsen beschikbaar voor benzine- of dieselauto’s.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen