Overslaan en naar de inhoud gaan

Elektrische koeler zorgt voor minder herrie op luchthaven

Geplaatst opvrijdag 15 januari 2021 - 19:59

Met een elektrische koeler heeft Maastricht Aachen Airport vrijdag een nieuwe stap gezet om de geluidsoverlast terug te dringen.

De zogeheten Pre Conditioned Air Unit, een PCA, is officieel in gebruik genomen.

Luidruchtige hulpmotor
Vliegtuigen die volgeladen met bijvoorbeeld bloemen aan de grond staan op Maastricht Aachen Airport, hoeven voortaan geen gebruik meer te maken van hun luidruchtige hulpmotor om de lading op temperatuur te houden.

De provincie Limburg besloot vorig jaar om voor één miljoen euro stille elektrische apparatuur aan te schaffen. Deze zogenoemde Pre Conditioned Air Unit of PCA draait nu volop. Gedeputeerde Joost van den Akker vond het een mooi moment. "Dit zorgt voor veel minder geluidsoverlast voor de omgeving en is een goede stap in de verduurzaming van het vliegveld."
Lees verder na de video


De PCA koelt de vliegtuigen zonder dat die daarvoor hun eigen airconditioning hoeven te gebruiken. Dat is niet alleen nuttig voor bloemen of groente, maar ook voor medicijnen die bij een bepaalde temperatuur bewaard moeten worden.

Omwonenden
Zonder PCA moesten vrachtvliegtuigen van hun hulpmotor, een kleine turbinemotor, daarvoor zo'n 2 uur laten draaien. "De geluidsoverlast was hierdoor echt enorm", zegt omwonende Jean-Paul Peters uit Ulestraten. "Met dit systeem wordt weliswaar de geluidsoverlast door werkzaamheden op de grond verminderd, maar de overlast in de lucht die blijft."

Aanwinst
Directeur Jos Voeren van het vliegveld noemt het een goede stap. "De PCA is zeker een aanwinst. Het is een van de eerste stapjes om volledig klimaatneutraal te gaan werken wat betreft de grondgebonden activiteiten. Fijn dat omwonenden daar als eerste van profiteren."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen