Overslaan en naar de inhoud gaan

Elektrisch rijden niet populair bij Limburgers

Geplaatst opzondag 1 december 2019 - 8:37

Het aantal volledig elektrische auto’s is de afgelopen vijf jaar vertienvoudigd en zal de komende maanden alleen maar toenemen. Volgens de autobranche zet de verkoop een eindsprint in. Die toename komt vooral door de zakelijke rijder. De particulier in Limburg laat het nog steeds afweten.

Eind 2014 reden er in Nederland 6.825 elektrische auto’s rond. Vorige maand waren dat er al ruim 77.000. Zo’n 5.000 daarvan rijden voornamelijk in Limburg. En de teller loopt door, merkt ook autoverkoper Paul Geurts van Janssen-Kerres. “De vraag naar elektrische auto’s is groot”, merkt hij.

Zakelijke leaserijder
Die groei komt door de zakelijke leaserijders. In januari wordt de bijtelling op elektrische auto’s verhoogd van 4 naar 8 procent. Het is dan ook geen wonder dat vooral de zakelijke klanten nu nog snel naar de dealer gaan. “95 procent van de elektrische auto’s die nu de showroom verlaten, is voor de zakelijke markt”, weet Geurts. “Zakelijke rijders willen nog snel voor januari een nieuwe leaseauto, want dat scheelt in kosten.”

Te duur
Toch moet in de toekomst ook de particulier elektrisch gaan rijden. Maar die ziet dat nog niet zitten, is ook te merken in Sittard. “Elektrisch rijden? Ik heb een caravan die ik tot 2.000 kilogram kan beladen”, zegt een bezoeker. “Die kan ik met een elektrische auto niet trekken.” Een andere bezoeker wijst op de kosten. “Ik wil best elektrisch rijden. Maar de auto’s zijn veel te duur voor mij.”

Actie
De beperkte actieradius, het lang moeten laden, het beperkte aanbod van laadpalen, maar vooral de hoge aanschafkosten is voor veel mensen de reden om af te zien van een elektrische auto. Volgens Edward Bongers van stichting Limburg Elektrisch moet daarom de regering in actie komen. “Fiscale voordelen waren tot nu toe vooral gericht op zakelijke rijders”, weet hij. “Maar dat lijkt te veranderen. Er wordt nu gesproken van een aanschafsubsidie. Dat kan helpen.”

Bekijk hier het aantal elektrische auto’s dat eind 2018 rondreed in elke gemeente.

Zonde
Met die aanschafsubsidie moeten ook meer tweedehands elektrische auto’s in Nederland blijven. “Je ziet nu vaak dat die naar het buitenland verdwijnen”, zegt Bongers. “Dat is natuurlijk zonde. Het zou heel mooi zijn als we het voor elkaar kregen dat die auto’s straks naar particulieren gaan, nadat ze eerst zakelijk zijn gereden.”

Aanschafprijs
Ook zal de prijs gaan dalen, zo verwacht Bram Leusink van onderzoeksbureau EVConsult. “In 2020 zie je een groot aantal auto’s die rond de 30.000 euro kosten en verder kunnen rijden. Dat zijn belangrijke stappen.” Desondanks zal volgens de onderzoeker een overheidssubsidie nodig zijn om de particulier in een elektrische auto te krijgen. “Een elektrische auto’s is al goedkoper om in te rijden”, verklaart hij. “De elektriciteit is goedkoper dan benzine en het onderhoud is verwaarloosbaar. Maar die aanschafprijs blijft hoog. Daar blijven particuliere rijders tegen aan hikken.”

Lees ook: Proef op de som: is Limburg klaar voor elektrisch rijden?

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Bekendmaking LVK-Finalisten
Uitgelicht
Bekendmaking finalisten LVK 2020 live op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook

De uitzending die je niet wilt missen! Het moment dat 60 halvefinalisten van het LVK in ultieme spanning zitten. Zaterdag 1 februari gaan vier verslaggevers de provincie in om de 20 finalisten van het LVK 2020 te verrassen. En dan is het feest!

Luister én kijk dit jaar mee op zaterdag 1 februari tussen 12:00 en 16:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook!

Meer over de uitzending
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen