Overslaan en naar de inhoud gaan

Eis zaak-Euroturbine: celstraffen en geldboetes

Geplaatst opdinsdag 30 oktober 2018 - 16:20

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag celstraffen tegen de eigenaar en twee medewerkers van Euroturbine in Venlo geëist.

Justitie vindt dat eigenaar Parviz T. drie jaar moet brommen en de twee medewerkers Jan H. en Nadia H beiden twintig maanden achter de tralies moeten verdwijnen.

Illegale export
De drie verdachten moesten voor de rechter verschijnen omdat zij verdacht worden van de illegale export van
gasturbines naar Iran tussen 2008 en 2010. Met behulp van valse papieren werden de goederen zogenaamd naar andere landen verscheept, maar ze kwamen toch in Iran terecht.

Daarnaast wordt Parviz T. ook nog verdacht van witwassen en belastingfraude en moet er volgens het OM 5,5 miljoen euro van hem worden afgenomen.

Lees ook: OM wil miljoenen van Euroturbine en drie medewerkers

'Dual use'
Bij het transport ging het om zogenoemde 'dual use' goederen. Dat zijn goederen die gebruikt kunnen worden voor de productie van massavernietigingswapens. Volgens de verdediging ging het bij de exportproducten om klein grut, zoals schroefjes en bouten. Deze producten werden volgens hen gebruikt in energiecentrales, en waren niet bestemd voor massavernietigingswapens.

Schending
Volgens het OM is het feitelijk gebruik echter van geen belang. Het gaat erom dat het bedrijf de vergunningsplicht heeft geschonden en zaken in het geheim heeft uitgevoerd.

Geldboetes
Naast de celstraffen eist het OM ook fikse geldboetes van Euroturbine BV (Venlo) en Euroturbine SPC ( Bahrein). Beide bedrijven hangt een boete van 500.000 euro boven het hoofd.

L1mburg Centraal: dagelijks live om 17:30 op L1 TV.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen