Overslaan en naar de inhoud gaan

Eis: twee jaar cel voor vluchtende spookrijder

Geplaatst opdinsdag 26 januari 2016 - 21:29

Abdel el K. (21) moet voor een dollemansrit tussen het Belgische Moelingen en Maastricht van het Openbaar Ministerie (OM) 24 maanden de cel in, waarvan 8 voorwaardelijk.

Het OM eist bovendien dat de rijbevoegdheid twee jaar wordt ingetrokken en dat El K. een eerder opgelegde voorwaardelijke straf van twee maanden uitzit.

Poging tot doodslag
Volgens justitie staat vast dat de Maastrichtse verdachte op de vlucht voor marechaussee en politie getracht heeft twee motoragenten van de weg te rijden. "Hij heeft daardoor bewust het risico genomen dat de agenten om het leven zouden komen. Dat is poging tot doodslag of poging tot het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel."

Gevaar op de weg
El K.'s raadsman Peer Szymkowiak stelt dat daar geen sprake van is. "Dat hij voor gevaar op de weg zorgde is duidelijk, maar hij wilde niemand aanrijden. Mijn cliënt maakte bewegingen om de motor agenten achter zich te houden. Die bevonden zich niet naast de auto."

Op de vlucht
Abdel el K. sloeg op 26 september 2015 op de vlucht bij een controle van de Belgische douane. Volgens getuigen reed hij vervolgens tegen het verkeer in op de A2 naar Maastricht. Volgens het OM haalde de man daarbij snelheden tot 150 kilometer per uur. Eenmaal in Maastricht vloog de auto van El K. op de Vijverdalseweg van een talud. In de wagen werd 114 gram heroïne gevonden.

Kans op herhaling
Volgens Peer Szymkowiak was het laatste de reden voor El K.’s vluchtpoging. "Hij wilde niet in België worden aangehouden." De raadsman pleit voor een gematigde straf (gelijk aan het voorarrest), maar kan zich vinden in een rijontzegging en het uitzitten van de twee maanden voorwaardelijk.

Het OM stelt dat de maat vol is. "De verdachte heeft veel potentie, maar wendt die alleen aan voor de criminaliteit. De kans op herhaling is groot."

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail?

Dat regelen we voor je. klik hier

Tijdelijke actie: meld je nu aan en ontvang vier weken lang de digitale krant gratis!

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen