Overslaan en naar de inhoud gaan

Eis: twee jaar cel voor vluchtende spookrijder

Geplaatst opdinsdag 26 januari 2016 - 21:29

Abdel el K. (21) moet voor een dollemansrit tussen het Belgische Moelingen en Maastricht van het Openbaar Ministerie (OM) 24 maanden de cel in, waarvan 8 voorwaardelijk.

Het OM eist bovendien dat de rijbevoegdheid twee jaar wordt ingetrokken en dat El K. een eerder opgelegde voorwaardelijke straf van twee maanden uitzit.

Poging tot doodslag
Volgens justitie staat vast dat de Maastrichtse verdachte op de vlucht voor marechaussee en politie getracht heeft twee motoragenten van de weg te rijden. "Hij heeft daardoor bewust het risico genomen dat de agenten om het leven zouden komen. Dat is poging tot doodslag of poging tot het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel."

Gevaar op de weg
El K.'s raadsman Peer Szymkowiak stelt dat daar geen sprake van is. "Dat hij voor gevaar op de weg zorgde is duidelijk, maar hij wilde niemand aanrijden. Mijn cliënt maakte bewegingen om de motor agenten achter zich te houden. Die bevonden zich niet naast de auto."

Op de vlucht
Abdel el K. sloeg op 26 september 2015 op de vlucht bij een controle van de Belgische douane. Volgens getuigen reed hij vervolgens tegen het verkeer in op de A2 naar Maastricht. Volgens het OM haalde de man daarbij snelheden tot 150 kilometer per uur. Eenmaal in Maastricht vloog de auto van El K. op de Vijverdalseweg van een talud. In de wagen werd 114 gram heroïne gevonden.

Kans op herhaling
Volgens Peer Szymkowiak was het laatste de reden voor El K.’s vluchtpoging. "Hij wilde niet in België worden aangehouden." De raadsman pleit voor een gematigde straf (gelijk aan het voorarrest), maar kan zich vinden in een rijontzegging en het uitzitten van de twee maanden voorwaardelijk.

Het OM stelt dat de maat vol is. "De verdachte heeft veel potentie, maar wendt die alleen aan voor de criminaliteit. De kans op herhaling is groot."

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail?

Dat regelen we voor je. klik hier

Tijdelijke actie: meld je nu aan en ontvang vier weken lang de digitale krant gratis!

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee! Online Limburgs Schuttersfeest (OLS) krijgt tweede editie

De succesvolle eerste editie van het Online Limburgs Schuttersfeest krijgt een vervolg. Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. Dankzij de gratis app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen