Overslaan en naar de inhoud gaan

Eis: twee jaar cel en tbs met voorwaarden voor Mohammed G.

Geplaatst opdonderdag 4 augustus 2016 - 16:49

Om het gevaar op herhaling en risico's voor de maatschappij te beperken, heeft Het Openbaar Ministerie de strafeis voor de Maastrichtse jihadist Mohammed G. bijgesteld.

De officier van justitie eiste donderdagmiddag, na het horen van vier getuigen deskundigen naast twee jaar cel ook tbs met voorwaarden.

Ongrijpbaar
G
. wilde met een vals paspoort uitreizen naar Syrie om er "te vechten en te moorden". Mocht hij worden tegengehouden in zijn jihadgang, verklaarde hij een martelaarsdood na te streven door een aanslag in Nederland te plegen. Of dat grootspraak is of niet, dat blijft voor de deskundigen die G. onderzochten een vraag. De man heeft twee gezichten en is "ongrijpbaar", oordeelden reclasseringswerkers en de psychiater.

Een uitgebreid portret van Mohammed G. vind je hier.

Onvoldoende
Het huidige plan van aanpak, bijzonderen voorwaarden als contact- en locatieverboden en een enkelband - is volgens het OM niet voldoende om de maatschappij te beschermen. "Niemand, geen enkele deskundige, zegt vandaag (donderdag, red.) dat dit voldoende is om het recidivegevaar te temperen", zei de officier van justitie.

Radicaal
De gebrekkige persoonlijke ontwikkeling en radicaal gedachtengoed van G. maken volgens het OM vanuit beheersperspectief tbs noodzakelijk.

Vrijspraak
​Andre Seebregts, Advocaat van Mohammed G., noemt tbs een "oneigenlijke maatregel voor het geval er in de toekomst psychiatrische problemen optreden." Het voorkomen van misdrijven die in toekomst mogelijk plaatsvinden door iemand 'voor de zekerheid' op te nemen hoort volgens hem niet niet bij dit land.

Seebregts vroeg om vrijspraak van G. omdat er geen sprake is van voorbereiding van een concreet geval van moord op doodslag.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

'Rechtbank krijgt moeilijk vat op jihadist Maastricht'
jihadist Mohammed G.
Rechtbank stelt vonnis jihadist Maastricht uit
Terreurverdachte uit Maastricht komt vrij
jihadist Mohammed G.
Deskundigen voor rechter over psyche Maastrichtse jihadist
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen