Overslaan en naar de inhoud gaan

Eis: twee jaar cel en tbs met voorwaarden voor Mohammed G.

Geplaatst opdonderdag 4 augustus 2016 - 16:49

Om het gevaar op herhaling en risico's voor de maatschappij te beperken, heeft Het Openbaar Ministerie de strafeis voor de Maastrichtse jihadist Mohammed G. bijgesteld.

De officier van justitie eiste donderdagmiddag, na het horen van vier getuigen deskundigen naast twee jaar cel ook tbs met voorwaarden.

Ongrijpbaar
G
. wilde met een vals paspoort uitreizen naar Syrie om er "te vechten en te moorden". Mocht hij worden tegengehouden in zijn jihadgang, verklaarde hij een martelaarsdood na te streven door een aanslag in Nederland te plegen. Of dat grootspraak is of niet, dat blijft voor de deskundigen die G. onderzochten een vraag. De man heeft twee gezichten en is "ongrijpbaar", oordeelden reclasseringswerkers en de psychiater.

Een uitgebreid portret van Mohammed G. vind je hier.

Onvoldoende
Het huidige plan van aanpak, bijzonderen voorwaarden als contact- en locatieverboden en een enkelband - is volgens het OM niet voldoende om de maatschappij te beschermen. "Niemand, geen enkele deskundige, zegt vandaag (donderdag, red.) dat dit voldoende is om het recidivegevaar te temperen", zei de officier van justitie.

Radicaal
De gebrekkige persoonlijke ontwikkeling en radicaal gedachtengoed van G. maken volgens het OM vanuit beheersperspectief tbs noodzakelijk.

Vrijspraak
​Andre Seebregts, Advocaat van Mohammed G., noemt tbs een "oneigenlijke maatregel voor het geval er in de toekomst psychiatrische problemen optreden." Het voorkomen van misdrijven die in toekomst mogelijk plaatsvinden door iemand 'voor de zekerheid' op te nemen hoort volgens hem niet niet bij dit land.

Seebregts vroeg om vrijspraak van G. omdat er geen sprake is van voorbereiding van een concreet geval van moord op doodslag.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

'Rechtbank krijgt moeilijk vat op jihadist Maastricht'
jihadist Mohammed G.
Rechtbank stelt vonnis jihadist Maastricht uit
Terreurverdachte uit Maastricht komt vrij
jihadist Mohammed G.
Deskundigen voor rechter over psyche Maastrichtse jihadist
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen