Overslaan en naar de inhoud gaan

Eis: taakstraf voor man die dode moeder in huis bewaarde

Geplaatst opdinsdag 29 mei 2018 - 11:36

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van zes maanden geëist tegen Piet van der Molen vanwege het verbergen van het lichaam van zijn moeder na haar dood.

Volgens het OM heeft de man de samenleving voor zo'n 70.000 euro benadeeld. Hoewel dit een fors bedrag is, houdt justitie de strafeis beperkt, omdat de verdachte geen strafblad had en zijn leven sindsdien gebeterd heeft.

Ontdekking
Het lichaam van de vrouw werd in december 2015 in haar woning in Oirsbeek gevonden nadat een buurtgenote melding had gemaakt van haar vermissing.

Op verzoek
De 91-jarige Gerda van der Molen overleed op 26 juli 2013. Haar zoon zegt haar op haar eigen verzoek in huis te hebben verborgen. "Moeder zei een paar dagen voor haar dood dat ik niets moest zeggen als ze dood was. Ik heb niks gevraagd. Ik wilde niet in discussie met haar", vertelde de man dinsdag tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak.

Gewenning
Van der Molen bewaarde het lichaam van zijn moeder in een kist in een slaapkamer van de woning. Hij wenste haar elke ochtend goedemorgen en elke avond welterusten. Omdat hij naar mate de tijd verstreek gewend raakte aan de situatie, hield hij het lichaam van zijn moeder verborgen.

Terugbetalen
Van der Molen streek ruim twee jaar onterecht het pensioen van zijn moeder op. Dat bedrag van zo'n 15.000 euro moest hij terugbetalen toen de fraude uitkwam.

Bij het politieonderzoek werden bovendien heel veel kattenlijkjes in de woning in Oirsbeek gevonden. De dode dieren lagen in plastic gewikkeld in de kelder. De man raakte bovendien de zeven nog levende katten kwijt, omdat hij deze dieren zou hebben verwaarloosd. Hij mag van de rechter geen huisdieren meer houden.

Lees ook: Ook veel kattenlijkjes in woning man die dode moeder verborg

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen