Overslaan en naar de inhoud gaan

Eis: taakstraf voor bewakers na dodelijk incident Zuyderland

Geplaatst opdonderdag 20 februari 2020 - 15:02

Twee beveiligers van het Zuyderland-ziekenhuis in Geleen hebben donderdag taakstraffen van 180 uur tegen zich horen eisen. Het duo wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van een 38-jarige Heerlenaar.

"Door hun ondeskundig optreden is er iemand overleden", zei de officier van justitie.

Geweld
In de nacht van 10 juli 2017 kwamen de beveiligers uit Sittard en Maastricht in het ziekenhuis een verwarde man uit Heerlen tegen. De man reageerde direct agressief en deelde een kaakslag uit. De beveiligers probeerde hem vervolgens in bedwang te houden. Eén van de twee beveiligers, een 130 kilo zware man, is bovenop de Heerlenaar gaan liggen en heeft hem in een nekklem gehouden.

Speed
De Heerlenaar werd vervolgens onwel. Vier dagen later overleed hij. Uit onderzoek bleek dat de man die bewuste nacht onder invloed was van antidepressiva en speed.

Lees ook: Man die onwel werd na confrontatie met beveiligers overleden

Wederrechtelijk geweld
De officier van justitie spreekt van 'wederrechtelijk geweld'. "Op een gegeven moment bewoog het slachtoffer niet meer", zei ze. "Toch bleven de bewakers hem op de grond drukken. Ze controleerden zijn toestand niet. Dat hadden ze moeten doen."

Volgens de officier is daarom sprake van mishandeling.

Duivel
De beveiliger uit Maastricht zei voor de rechter dat de man zich bleef verzetten en hem zelfs probeerde te bijten. "Daarom hield ik zijn hoofd weg. Hij sprak in de derde persoon en klonk als een duivel", zei hij. Zijn Sittardse college voegde daaraan toe dat ze de Heerlenaar pas los hebben gelaten toen de agenten en verplegers er waren.

Ziekenhuis verantwoordelijk
De vader van het slachtoffer stelt het ziekenhuis medeverantwoordelijk voor het overlijden van zijn zoon. "Het was onnodig en buitenproportioneel geweld door slecht opgeleide bewakers", zei hij.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
Juist in deze onzekere tijd speelt veiligheid een grote rol. Houd het veilig in uw winkel!

Wij zijn er voor u in deze onwerkelijke tijd, zodat uzelf, uw personeel én uw klanten een veilig gevoel hebben. Wilt u advies of kunt u wel wat hulp gebruiken om veiligheid te handhaven? Wij staan voor u klaar. Ons beveiligingspersoneel ondersteunt u op het gebied van crowd management, om de klantenstroom in uw winkel te managen. Bovendien kunt u ons inschakelen als een extra toeziend oog in de winkel, zodat uw eigen personeel niet bloot wordt gesteld aan agressie of onbegrip van bezoekers.

Ontdek wat wij voor u kunnen betekenen
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:40 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen