Overslaan en naar de inhoud gaan

Eis: 30 maanden cel voor René L. om mishandelen volgelingen

Geplaatst opmaandag 25 oktober 2021 - 18:25

Het Openbaar Ministerie heeft maandag voor de rechtbank in Roermond dertig maanden celstraf geëist tegen de 72-jarige René L. uit Roggel wegens het stelselmatig mishandelen en bedreigen van volgelingen in 'zijn sekte'.

De kungfuleraar zou dertig jaar lang tientallen leerlingen in een pand in Kessel mentaal en fysiek hebben mishandeld.

Bedreiging, zweepslagen en mentaal breken
Vier volgelingen deden aangifte tegen de man. Hij zou hen met een pistool bedreigd hebben en zweepslagen hebben gegeven. Ook zou hij zijn leerlingen mentaal hebben gebroken om hen zodoende te dwingen tot absolute gehoorzaamheid.

Seksueel misbruik
Enkele vrouwen deden ook aangifte van seksueel misbruik, maar daarvoor wordt de man niet vervolgd. Het OM vervolgt hem hier niet voor, omdat zaken verjaard zijn of omdat er geen dwang en geweld zou zijn gebruikt bij seksuele handelingen.

Lees ook: Rechtszaak René L.: 'Ik ben geen sekteleider'

Vechtsport
Mensen kwamen bij L. terecht via zijn lessen kungfu, waarbij hij beloofde mensen op te leiden tot strijder en samoerai. Leerlingen werden geïndoctrineerd en naar zijn hand gezet, waardoor ze zich steeds verder afsloten van familie en de echte wereld, aldus het OM. Zijn leerlingen leefden bij elkaar in groepen in verschillende woningen in zuidoost Nederland en Duitsland.

Lichamelijk en geestelijk
Vier voormalige leden van de leefgroep van L. vertelden maandag voor de rechtbank over hun ervaringen. Ze zeiden lichamelijk en geestelijk kapot te zijn gemaakt, met name door het excessieve geweld van L. Een van de vrouwen vertelde 22 jaar lang geleden te hebben onder volledige onderwerping en controle door de man en fysiek geweld. De vier vroegen om forse schadevergoedingen en smartengeld.

Volgens het OM heeft de man weinig inzicht in het leed dat hij anderen aandeed en voelt hij weinig spijt.

Lees ook: René L. beschuldigd als sekteleider: ex-leden doen verhaal

Verminderd toerekeningsvatbaar
Volgens een psychologisch rapport zou de man schizoïde en narcistische trekken hebben evenals gebrekkig ontwikkelde geestvermogens. De psycholoog adviseert de man dan ook verminderd toerekeningsvatbaar te verklaren. De man is sinds twee jaar in behandeling bij een ggz-instelling.

De verdachte bleef maandag vaag in zijn antwoorden op vragen van de rechtbank waarvoor hij behandeld wordt en of hij zijn agressieve uitbarstingen in de therapie aan de orde komen. Hij zei zulke uitbarstingen niet meer te hebben, maar wel depressief te zijn.

De advocaat van L. vroeg om vrijspraak omdat haar cliënt zich niet herkent in de aantijgingen. Uitspraak is op 8 november.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen