Overslaan en naar de inhoud gaan

Eis: 2 jaar jeugddetentie voor inrijden publiek bij cross

Geplaatst opmaandag 10 februari 2020 - 15:40

Justitie eist twee jaar jeugddetentie, waarvan een half jaar voorwaardelijk, tegen een 22-jarige Ponserello M. uit Reuver die vorig jaar tijdens de Kempencross in Leende inreed op het publiek.

De man wordt poging tot doodslag ten laste gelegd.

Inschrijfgeld
De Reuvernaar deed op 15 september 2019 mee aan een autocross in Leende, vlakbij Eindhoven. Vanwege de droogte werd de derde en laatste manche afgelast, waarna de man met zijn vriendin verhaal gingen halen bij de organisatie. Daarbij ontstond ruzie, omdat de man zijn inschrijfgeld terug wilde. Vlak daarna reed hij met zijn crossauto in op het publiek, dat op dat moment met de prijsuitreiking bezig was. Vier mensen raakten gewond, ze liepen voornamelijk botbreuken op.

Poging doodslag
Volgens justitie is Ponserello M. bewust ingereden op de menigte. "Volgens berekeningen reed de auto zeker 50 kilometer per uur. Onderzoek heeft uitgewezen dat er geen technische mankementen waren, voor ons staat, mede door de verklaringen van talloze getuigen, vast dat er met opzet is gehandeld", aldus de officier van justitie.

Geheugenverlies
M. zelf zegt zich van het voorval weinig te herinneren. "Ik was in paniek en vindt het heel erg wat er is gebeurd", zei de verdachte, die naar eigen zeggen niet meer weet dat hij op de menige is ingereden. Volgens deskundigen heeft de verdachte een 'lichte verstandelijke beperking' en zou het jeugdstrafrecht van toepassing moeten zijn. Het incident is hem dan ook niet helemaal toe te rekenen, zo vindt een psycholoog.

Spreekrecht
Enkele slachtoffers maakten tijdens de zitting gebruik van het spreekrecht. Een van hen is een man uit Susteren. De man is blijvend invalide. "Mijn hele leven is op de kop gezet, want een hoop kan ik niet meer en dat is mij aangedaan. De vraag is waarom, waarom reed hij als een dolle op ons in, ik kan het niet bevatten", zei het slachtoffer.

De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen