Overslaan en naar de inhoud gaan

Eis: 2 jaar jeugddetentie voor inrijden publiek bij cross

Geplaatst opmaandag 10 februari 2020 - 15:40

Justitie eist twee jaar jeugddetentie, waarvan een half jaar voorwaardelijk, tegen een 22-jarige Ponserello M. uit Reuver die vorig jaar tijdens de Kempencross in Leende inreed op het publiek.

De man wordt poging tot doodslag ten laste gelegd.

Inschrijfgeld
De Reuvernaar deed op 15 september 2019 mee aan een autocross in Leende, vlakbij Eindhoven. Vanwege de droogte werd de derde en laatste manche afgelast, waarna de man met zijn vriendin verhaal gingen halen bij de organisatie. Daarbij ontstond ruzie, omdat de man zijn inschrijfgeld terug wilde. Vlak daarna reed hij met zijn crossauto in op het publiek, dat op dat moment met de prijsuitreiking bezig was. Vier mensen raakten gewond, ze liepen voornamelijk botbreuken op.

Poging doodslag
Volgens justitie is Ponserello M. bewust ingereden op de menigte. "Volgens berekeningen reed de auto zeker 50 kilometer per uur. Onderzoek heeft uitgewezen dat er geen technische mankementen waren, voor ons staat, mede door de verklaringen van talloze getuigen, vast dat er met opzet is gehandeld", aldus de officier van justitie.

Geheugenverlies
M. zelf zegt zich van het voorval weinig te herinneren. "Ik was in paniek en vindt het heel erg wat er is gebeurd", zei de verdachte, die naar eigen zeggen niet meer weet dat hij op de menige is ingereden. Volgens deskundigen heeft de verdachte een 'lichte verstandelijke beperking' en zou het jeugdstrafrecht van toepassing moeten zijn. Het incident is hem dan ook niet helemaal toe te rekenen, zo vindt een psycholoog.

Spreekrecht
Enkele slachtoffers maakten tijdens de zitting gebruik van het spreekrecht. Een van hen is een man uit Susteren. De man is blijvend invalide. "Mijn hele leven is op de kop gezet, want een hoop kan ik niet meer en dat is mij aangedaan. De vraag is waarom, waarom reed hij als een dolle op ons in, ik kan het niet bevatten", zei het slachtoffer.

De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen