Overslaan en naar de inhoud gaan

Eis: 2 jaar jeugddetentie voor inrijden publiek bij cross

Geplaatst opmaandag 10 februari 2020 - 15:40

Justitie eist twee jaar jeugddetentie, waarvan een half jaar voorwaardelijk, tegen een 22-jarige Ponserello M. uit Reuver die vorig jaar tijdens de Kempencross in Leende inreed op het publiek.

De man wordt poging tot doodslag ten laste gelegd.

Inschrijfgeld
De Reuvernaar deed op 15 september 2019 mee aan een autocross in Leende, vlakbij Eindhoven. Vanwege de droogte werd de derde en laatste manche afgelast, waarna de man met zijn vriendin verhaal gingen halen bij de organisatie. Daarbij ontstond ruzie, omdat de man zijn inschrijfgeld terug wilde. Vlak daarna reed hij met zijn crossauto in op het publiek, dat op dat moment met de prijsuitreiking bezig was. Vier mensen raakten gewond, ze liepen voornamelijk botbreuken op.

Poging doodslag
Volgens justitie is Ponserello M. bewust ingereden op de menigte. "Volgens berekeningen reed de auto zeker 50 kilometer per uur. Onderzoek heeft uitgewezen dat er geen technische mankementen waren, voor ons staat, mede door de verklaringen van talloze getuigen, vast dat er met opzet is gehandeld", aldus de officier van justitie.

Geheugenverlies
M. zelf zegt zich van het voorval weinig te herinneren. "Ik was in paniek en vindt het heel erg wat er is gebeurd", zei de verdachte, die naar eigen zeggen niet meer weet dat hij op de menige is ingereden. Volgens deskundigen heeft de verdachte een 'lichte verstandelijke beperking' en zou het jeugdstrafrecht van toepassing moeten zijn. Het incident is hem dan ook niet helemaal toe te rekenen, zo vindt een psycholoog.

Spreekrecht
Enkele slachtoffers maakten tijdens de zitting gebruik van het spreekrecht. Een van hen is een man uit Susteren. De man is blijvend invalide. "Mijn hele leven is op de kop gezet, want een hoop kan ik niet meer en dat is mij aangedaan. De vraag is waarom, waarom reed hij als een dolle op ons in, ik kan het niet bevatten", zei het slachtoffer.

De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De Hemalpaort terug op L1 TV
Uitgelicht
De Hemelpaort terug op L1 TV

De eerste Limburgstalige soapserie (uit 2007) komt éénmalig terug op tv.

Café De Hemelpaort is een goedlopend café in het fictieve Limburgse dorp Elsenrade. Op z’n Limburgs: Aelsrao. Een café waar muziek uit de streek altijd centraal heeft gestaan. Jong en oud komen er over de vloer. Mia runt de kroeg met haar oudste zoon Giel. De andere zoon Rick is naar de Randstad vertrokken als zanger. Maar daar komt hij in de problemen. En Sem is een jongen die niets liever wil dan zelf beroemd worden als muzikant. Ricks terugkomst naar Limburg schudt het rustige Elsenrade goed wakker.

Iedere dag om 15:30 op L1 TV
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen