Overslaan en naar de inhoud gaan

'Eindelijk poging om Roze Zaterdag naar Heerlen te halen'

Geplaatst opvrijdag 5 februari 2021 - 21:42

De Partij voor de Dieren (PvdD) in de gemeenteraad van Heerlen is blij dat de gemeente Heerlen zich sterk gaat maken om Roze Zaterdag naar de stad te halen.

Maar fractievoorzitter Pascale Plusquin vindt wel dat het erg lang geduurd heeft voordat het gemeentebestuur de stap heeft gezet.

Lang geduurd
"Eindelijk is het gemeentebestuur tot inkeer gekomen", zo zegt zij. Want een motie van haar partij om de mogelijkheden voor Roze Zaterdag in Heerlen te onderzoeken, dateert al van ruim een jaar geleden. Die motie werd toen met een ruime meerderheid van 31 tegen 5 stemmen aangenomen door de Heerlense gemeenteraad.

"We hebben verschillende keren op de noodzaak moeten wijzen en in gesprek moeten gaan met verantwoordelijk wethouder Peter van Zutphen (SP), want het gemeentebestuur wilde de motie aanvankelijk niet uitvoeren omdat Roze Zaterdag financieel niet haalbaar zou zijn", aldus Plusquin. "Er was een gebrek aan gevoel van urgentie en er waren de financiële bezwaren."

Roze Zaterdag is de jaarlijkse manifestatie van LHBTI’s en wordt in juni of juli gehouden. LHBTI staat voor lesbiennes, homo- en biseksuelen, transgenders en intersekse personen.

Acceptatie in Heerlen
"Het is heel belangrijk om Roze Zaterdag in Heerlen te houden, want ik heb het idee dat de acceptatie van LHBTI’s ook in onze stad onder grote druk staat", zo vindt Plusquin. "Denk maar aan het transgenderkoppel dat ruim anderhalf jaar geleden noodgedwongen uit hun appartement verhuisde vanwege voortdurend getreiter door hangjongeren. Maar er zijn ook andere incidenten. En scholieren vinden het vaak nog steeds niet veilig om uit de kast te komen."

De PvdD vindt het wel jammer dat de in de motie beoogde datum van 2023 voor Roze Zaterdag niet meer kan worden gehaald. Maar de partij gaat ervan uit dat het gemeentebestuur nu gaat voor de kortst mogelijke volgende termijn.

Het streven om Roze Zaterdag naar Heerlen te halen, is onderdeel van een nieuw beleidsplan voor LHBTI’s van het gemeentebestuur en loopt tot en met 2024. Een ander speerpunt daarvan is een locatie voor het COC Limburg in de gemeente. Dat wil zich richten op heel Parkstad. Rode draad in de nota is een meer zichtbaar beleid voor LHBTI’s.

Lees ook: Heerlen wil eigen locatie COC en gaat voor Roze Zaterdag

Zodra het COC in Heerlen een eigen plek heeft met een vaste kern aan vrijwilligers, wil de gemeente aan de slag om Roze Zaterdag naar de stad te halen. "Het gaat erom dat je in Heerlen mag zijn wie je bent en mag houden van wie je wil", zo zegt fractievoorzitter Plusquin van de PvdD.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen